Cinemateket
Mannen utan ansikte

Mannen utan ansikte

Originaltitel: The Man Who Fell to Earth

Regi: Nicolas Roeg

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

David Bowie tar med sig sin utomvärldsliga stjärnstatus till vita duken i rollen som en rymdvarelse som landar på jorden för att hitta naturresurser till sin döende hemplanet. Med en hemlängtande outsiderblick på vår planet skapar Nicolas Roeg ett meditativt och melankoliskt science fiction-drama om människan och dess mysterier.

Filmen är baserad på en roman av Walter Tevis och följer en rymdvarelse som landar i New Mexico för att leta vattenresurser till sin uttorkade hemplanet. Utrustad med avancerad teknologi hemifrån tar han det kapitalistiska samhället med storm. Med jorden som sin tillfälliga bas gör han sig både mänskliga vänner och fiender, men i sina försök att skapa en framtid för sitt gamla hem börjar han korrumperas av sitt nyas frestelser.

Genom att använda den gamla dramaturgiska mönsterfiguren ”nykomlingen”, genom vars ögon publiken får utforska och lära känna en ny plats, ger Mannen utan ansikte ett outsiderperspektiv på vår hemplanet. Förutom det uppenbara exiltemat skildras också missbruk på ett drabbande vis.

I egenskap av rockstjärna med utomvärldslig image var givetvis David Bowie perfekt för att spela huvudrollen. Med låtar som ”Space Oddity” och ”Starman” fanns redan ett sikte mot stjärnorna, men till detta hör också ett filmiskt minspel som betonar utanförskapet. I stenansiktet skymtas stundom likheter med Bowies idol Buster Keaton, som han tydligen ska ha setts läsa en biografi om mellan tagningarna.

Filmkritikern Roger Ebert menade i en omtitt på filmen från 2011 att Bowie, slank, elegant och distanserad, spelade rymdvarelsen ”så framgångsrikt att man skulle kunna säga, utan ironi, att det här var en roll som han var född att spela”. Den egensinniga filmen var ingen storsuccé på bio, men har förärats ett långt liv med sin kultstatus. 1987 gjordes en nyinspelning för tv, tänkt som en pilot för en serie som aldrig blev, och i skrivande stund utvecklas en ny tv-serie av Alex Kurtzman och Jenny Lumet med planerad premiär 2022.

Inför den svenska biopremiären klipptes nästan tjugo minuter bort från Mannen utan ansikte – från originallängdens 138 minuter till 119. Vi visar därför en oklippt distributionskopia från Norge.

Text: Sebastian Lindvall.

Läs mer om ”Mannen utan ansikte” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut