Cinemateket
Maskulinum-femininum

Maskulinum-femininum

Originaltitel: Masculin-féminin

Regi: Jean-Luc Godard

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Godards generationsskildring om ”Marx och Coca Colas barn” berättas med osedvanlig ömhet en kärlekshistoria som bryts upp med dagspolitiska exkursioner och sociologiska intervjuer. På Hotel Continental i Stockholm spelade Godard in en sekvens som utgör en ”film i filmen” – en Bergman-pastisch med Evabritt Strandberg och Birger Malmsten.

Efter visningen samtalar Stefan Ramstedt med filmkritikern Alice Leroy. Samtalet är på engelska och pågår i 45 minuter.

Filmfakta

Originaltitel: Masculin-féminin
Regi: Jean-Luc Godard
Medverkande: Jean-Pierre Léaud, Chantal Goya, Marlène Jobert
År: 1966
Land: Frankrike
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 44 min
Dialogspråk: Franska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Maskulinum-femininum” i Svensk Filmdatabas

Maskulinum-femininum ingår i temat

Sverige/Frankrike, 66/67

Den 5 mars 1965 tecknades ett samarbetsavtal i Paris mellan Svenska Filminstitutet och Centre National de la Cinématographie. I Filminstitutets årsberättelse från 1964–65 beskrivs uppkomsten och syftet: ”Regeringarna i Frankrike och Sverige, vilka är angelägna om att utveckla och bredda samarbetet mellan de båda ländernas film- industrier, beslutar att främja coproduktion av filmer som genom sin artistiska och tekniska kvalitet är ägnade att tjäna de båda ländernas prestige”.
Mellan 1966–67 producerades fem filmer, regisserade av några av den franska filmens då största regissörer: Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Robert Bresson, Alain Resnais och Jacques Doniol-Valcroze.
Tillsammans med Franska Filmfestivalen lyfter vi fram detta, i en svensk kontext, unika samarbete. Vi visar fyra av dessa samproduktioner som sinsemellan är väldigt olika, och som ironiskt nog präglas av skaparnas visioner snarare än deras produktionsmässiga och ekonomiska förutsättningar.

Text: Stefan Ramstedt

Läs mer: Krister Collin, ”Den franska filmelitens Sverigeäventyr”, FLM nr. 22/23 (2013) I samarbete med Franska Filmfestivalen (11–17 feb). Våra förmånskort gäller som festivalkort. Läs mer på franskafilmfestivalen.se.
Läs mer om temat

Skriv ut