Cinemateket
Notorious!

Notorious!

Originaltitel: Notorious

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Cary Grants spion skickar Ingrid Bergmans försupna halvtyska till Rio för att röja hämndlystna kvarlevor från en nazikoncern. Något som är tänkt att ske genom att hon ska charmera en gammal vän till sin far. Åtrå och stolthet i erotiskt laddad spion-noir som François Truffaut ansåg vara själva ”kvintessensen av Hitchcock”.

Lätt alkoholiserade Alicia Huberman (Ingrid Bergman) är dotter till en amerikansk nazistspion som döms för förräderi. Hon söks upp av Cary Grants rappkäftade regeringsagent T.R. Devlin som vill leja henne för att spionera på hennes fars nazistvänner i Rio de Janeiro. Förföljd av såväl amerikansk polis som media övertalas Alicia att följa med. En stark förälskelse uppstår mellan paret, men också tvivel över om känslorna verkligen är äkta. I Rio stöter Alicia medvetet ihop med eleganta societetslejonenet Alexander Sebastian som tidigare haft känslor för henne, och snart är de gifta. Spionuppdraget sker nu på plats i hennes eget hem, vilket visar sig både effektivt och farligt.

Notorious! är den andra filmatiseringen av John Taintor Footes novell The Song of the Dragon från 1921 (den första var den numera förlorade Havets väktare från 1927) och anses vara en av Alfred Hitchcocks bästa filmer. Regissören François Truffaut såg filmen som ”kvintessensen av Hitchcock”, då regissören uppnått ”maximal effekt med ett minimum av material”. Detta baseras på att alla scener koncentreras kring två föremål – nyckeln och den falska vinflaskan – och att den emotionella intrigen är världens enklaste: två män som är förälskade i samma kvinna.

Filmens varaktiga kyss mellan huvudpersonerna är vida omtalad. I sin självbiografi berättar Bergman hur de bar sig åt för att kringgå Hollywoods stränga censurlagar:

”En kyss fick vara i tre sekunder. Vi bara kysste varandra och pratade, lutade oss åt sidan och kysstes igen. Sedan kom telefonen emellan, så vi flyttade oss till andra sidan av telefonen. Det var en kyss som pågick av och till men censorerna kunde inte ingripa, för vi kysstes aldrig längre än tre sekunder i sträck. Vi gjorde annat också – kysste varandras öron, varandras kinder, så att kyssen verkade ändlös. Den blev en sensation i Hollywood.” (1)

(1) Ingrid Bergman och Alan Burgess, Ingrid Bergman – Mitt liv (1980)

Text: Tora Berg.

Läs mer om ”Notorious!” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut