Cinemateket
Nybyggarna

Nybyggarna

Originaltitel: Nybyggarna

Regi: Jan Troell

Skådespelare: Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Pierre Lindstedt, Allan Edwall, Monica Zetterlund

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bonden Karl Oskar, hustrun Kristina och brodern Robert lämnar tillsammans med sina grannar missväxten i Småland för att skapa ett nytt hem i Amerika. Jan Troells filmer efter Vilhelm Mobergs utvandrarsvit tillhör de mest älskade svenska filmerna, sågs av storpublik på biograferna och nominerades till sammanlagt sex Oscarstatyetter.

I mitten av 1800-talet, i Småland, lever många bönder i misär. Bonden Karl Oskar och hans hustru Kristina sliter förgäves med sitt torp. Hans bror Robert är dräng och blir misshandlad av sin husbonde. Kristinas morbror, Danjel, tillåts inte bedriva sin frikyrkliga verksamhet. När Karl Oskars och Kristinas dotter dör, sedan hon av hunger förätit sig på ojäst gröt, bestämmer de sig – tillsammans med Robert, Danjel och hela hans hushåll – för att emigrera till Amerika. Där kan de bygga ett nytt hem, långt bort från storbönderna, länsmännen och prästerna i Småland. I Amerika försöker de skapa sig ett nytt hem, men tvingas också bli nya människor och försaka det förflutna och det gamla sättet att vara. Det är inte mycket i det nya landet som påminner om Sverige, även om äpplena smakar likadant.

Vilhelm Mobergs svit om Karl Oskars och Kristinas emigration till Amerika hör till de mest kända och populära böckerna i den svenska litteraturhistorien. Många hade drömt om att filmatisera sviten, men Moberg var ovillig och gav med sig först efter att ha sett Troells Här har du ditt liv (1966). Troell är förlagan trogen, men filmerna lämnar mycket osagt och ofilmat. Beslutet att emigrera kommer efter en poetisk skildring av en bäck, inte genom en uppvisning av misären. Troells filmer är också en kollektiv berättelse, där ingen riktigt har huvudrollen. Det blir en berättelse om inte bara just dessa smålänningar, utan om alla svenskar.

Filmerna fick ett blandat mottagande. Expressens Lasse Bergström skrev att skildringen av trygghet, längtan och dröm var en spegling av Mobergs epos. Andra såg tablåartade, historielösa filmer som riktade sig till den stora massan. Den inhemska publiken älskade dock filmerna, som hör till de mest sedda på biograf i Sverige.

Amerikanska kritiker var mer imponerade. De såg en berättelse om Amerika, inte om Sverige. En berättelse om deras förfäder som kommit till Amerika och gradvis förlorat kontakten med sitt ursprung. I New York Times kallades Utvandrarna för ”en av de ytterligt få autentiska amerikanska tragedierna”.

Text: Danial Brännström.

Läs mer om ”Nybyggarna” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut