Cinemateket
Bambi

Bambi

Originaltitel: Bambi

Regi: David Hand

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Walt Disneys femte långfilm, som också var hans personliga favorit, tar den bedårande hjortkalven Bambi sig fram i livet på vingliga ben. Han blir vän med den nyfikne kaninen Stampe och den blyga skunken Blomma. De lever lyckliga i skogen, men där lurar även faror – inte minst människorna med sina gevär.

Skogens djur rusar ivrigt till en glänta där något stort har hänt. En ny prins är född – hjortkalven Bambi. På ostadiga ben stapplar han fram i livet, upptäcker sin omgivning och blir vän med den nyfikne kaninungen Stampe och blyga skunken Blomma. När vintern kommer är isen hal och Bambi, ja han är som Bambi på hal is, de långa benen med de små klövarna glider åt alla håll.

Livet i skogen är lyckligt, men överallt lurar också farorna. Värst är människorna med sina gevär och hundar. Plötsligt är Bambi ensam utan sin mamma. Lyckligtvis har han sina vänner och när våren kommer blir de alla, enligt ugglans kloka ord, ”kvittrifierade” och livet vänder åter.

Walt Disney baserade sin femte långfilm (som också var hans personliga favorit) på Bambi: En levnadshistoria från skogen, österrikaren Felix Saltens roman från 1923. Boken såväl som filmen handlar om att växa upp och om de glädjeämnen men också sorger som möter oss på livets väg. Originalverket riktar sig till en vuxen läsekrets och innehåller mer svärta och har en erotisk dimension, en som Disney föga överraskande valde att stryka. I förlagan är titelfiguren ett rådjur, men då djuret inte ingår i den nordamerikanska faunan valde Disney att byta art till vitsvanshjort.

Bambi är en ordkarg film. Fokus ligger på skogen, djuren och årstidsväxlingarna. I animationsstudion i Los Angeles anlades ett litet zoo med djur som förekommer i filmen för att animatörerna skulle få möjlighet att teckna dem så realistiskt som möjligt, om än med förmänskligande drag. Stor omsorg har också lagts på de magiska bakgrundsbilderna, vars detaljrikedom påminner om Fantasia (1940).

”Det är hisnande och bisarr naturlyrik i bild där överdådet och skärpan i detaljerna blir ett helt äventyr för sig”, skrev Calle Pauli i Dagens Nyheter i samband med filmens nypremiären 1986.

Vi visar den originaldubbade versionen från 1943.

Läs mer om ”Bambi” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut