Cinemateket
Lustgården

Lustgården

Originaltitel: The Pleasure Garden

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Alfred Hitchcocks melodramatiska regidebut möter två dansare med olika ambitioner två helt olika öden. Filmen, som tidigare varit i dåligt skick, restaurerades av British Film Institute 2012 och visar många stilistiska drag som kom att känneteckna auteurens kommande filmer. Med sin voyeuristiska blick på kärlek, girighet och svek utgör den en utmärkt inblick i vad som senare kom att definiera verken från spänningens mästare.

Det tog fem år från det att Hitchcock satte foten i filmindustrin till att han fick sitt första regiuppdrag. Efter att ha startat som mellantextsdesigner fick han jobb som regiassistent och art director hos producenten Michael Balcon, där han började arbeta med mindre regiprojekt som aldrig färdigställdes. När produktionsbolaget behövde en regissör för en kommande film fick Hitchcock chansen att göra sin riktiga regidebut. Projektet var Lustgården, en tysk-brittisk samproduktion baserad på en bok med samma namn.

Filmen följer två dansare i 20-talets London och deras sammankopplade men samtidigt särgående öden. Den ena, Jill, är en trolovad nykomling med höga ambitioner, medan den andra, Patsy, är rutinerad dansare som tar den mer oerfarna Jill under sina vingar. De blir nära vänner, men när karriär, kändisskap och (kanske främst) kärlek kommer i vägen väntar två väldigt olika öden. Lustgården är en sann melodram som berör kärlek, svek och mord - men som samtidigt har en komisk sida.

Filmen blev en publikflopp men kom, trots det, att öppna en mängd nya möjligheter för den då gröne regissören. Balcon såg potential i Hitchcocks tolkning och kom att erbjuda honom ett flertal andra projekt. Han blev även lovordad av pressen som en gryende stjärna inom brittisk film. Mest av allt utgör Lustgården en hint till vad som komma skall. Filmkritikern Dave Kehr skriver i New York Times (19 juni 2013) att "inledningsscenen i Lustgården framstår nästan som en provkarta på Hitchcocks kommande motiv", något som gäller för filmen som helhet.

Text: Carolina Toresson Nöjd

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Virginia Valli, Carmelita Geraghty, 1925, Storbritannien, Tyskland, 1 tim 14 min, engelska mellantexter, DCP (digitaliserad), bildformat 1.33:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Park Circus.

Lotta Hasselquist Nilsson ackompanjerar på piano.

Läs mer om ”Lustgården” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut