Cinemateket
Psycho

Psycho

Originaltitel: Psycho

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Marion tar in på Bates Motel efter att ha stulit 40 000 dollar. Motellet drivs av Norman Bates och hans sjuka mamma, och bakom dess alldagliga fasad bubblar det av kusligheter. Psycho är ett av Hitchcocks mest kända verk och har gått till historien som en av skräckfilmens mest nydanande filmer.

Det finns mycket att säga om varför Psycho har en orubblig plats i filmhistorien, och varför den hör till de mest diskuterade och analyserade filmerna någonsin. Dock skrevs det knappt något om filmen innan den haft premiär, då Hitchcock förbjöd besök, pressbilder och intervjuer under inspelningen. Allt detta var del av en anti-publicitetskampanj som gick ut på att skapa publicitet genom att inte avslöja något som helst om filmen på förhand.

Desto mer har skrivits om filmen i efterhand. Ta till exempel den slovenske filosofen Slavoj Zizeks freudianska analys där motellets tre våningar symboliserar den brokiga dynamiken i detet-jaget-överjaget. Eller kulturjournalisten Johan Hiltons idéhistoriska queertolkning som argumenterar för att filmen är en allegori över förtryckt homosexualitet. Den feministiska teoretikern Camille Paglia ser filmen som ännu ett exempel på det erotiska våld som är återkommande i Hitchcocks filmer och frågar sig vad vi ska göra av Hitchcocks terroriserade kvinnor, medan marxistiska analyser har hävdat att filmen visar hur klass, kapital och pengar är centrala begrepp för att förstå vansinnet i Norman Bates odödliga karaktär.

Att tolkningarna eventuellt skulle slå ut varandra spelar ingen roll. Det som gör Psycho till en filmhistorisk juvel är Hitchcocks klarsynta vision som inte bara genomsyrar varje scen utan hela produktionsprocessen. 1960 präglades den amerikanska filmindustrin ännu av Hays-koden, med regler om hur droger, sex, våld och nakenhet fick skildras. Där andra såg begränsningar såg Hitchcock en utmaning att leka med filmens form. Psycho är en film som fullkomligt dryper av våld och sex, men då bilderna bara antyder någonting explicit släpptes den igenom censuren och kom att bli både en av regissörens största kassasuccéer och därtill ett av skräckfilmens största verk.

Text: Kaly Halkawt

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, 1960, USA, 1 tim 49 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.66:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Psycho” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut