Cinemateket
Rebecca

Rebecca

Originaltitel: Rebecca

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Alfred Hitchcocks första Hollywoodfilm blev Rebecca, en gotisk berättelse med Joan Fontaine och Laurence Olivier i huvudrollerna. Filmen framhålls ofta som en av Hitchcocks bästa filmer, och belönades också med två Oscars när den kom, men producenten David O. Selznick gjorde flera grova ingrepp i den slutgiltiga filmen.

Öppningsscenen i Hitchcocks Rebecca är lika gripande som vacker. Vi möts av en kvinnlig röst som grubblar bedrövat över det förflutna, och i hennes drömlika betraktelse introduceras vi till det mytomspunna Manderley ? den stora herrgården som tillhör Maxim de Winter, en man som är kallare och mer tillbakadragen än den blyga och oerfarna namnlösa protagonist som senare blir kallad för den andra Mrs. de Winter. Kort efter deras ”meet cute” i Monte Carlo bestämmer sig Maxim för att fria till den unga kvinnan och tar med henne till sitt, till synes, hemsökta hem i Cornwall.

Det kroppslösa namnet Rebecca förblir ett plågsamt mysterium för den andra Mrs. de Winter såväl som för åskådaren. Den unga bruden är tagen av Maxims föregående fru, Rebecca de Winter, och hennes fortsatta inflytande på Manderley, vilket är fullt förståeligt då den andra Mrs. de Winter medvetet och omedvetet rivaliseras med den bortgångna – särskilt av Manderleys skötare Mrs. Danvers, som knappt kan dölja sitt förakt för herrgårdens nya dam. Växlingarna mellan de två Mrs. de Winter, varav en utmålas som antagonist och anledningen till de spänningsfyllda momenten, och den andra som offer utan större handlingsfrihet, görs elegant. I vissa stunder tycks de vara en och samma människa – eller motsatta inkarnationer.

Rebecca är baserad på Daphne du Mauriers gotiska roman med samma titel. Den anses vara en Hollywood-klassiker, vare sig man använder termen för att ”utvärdera meriter” i branschen eller för att signalera kommersiell framgång i världen, som filmforskaren Patricia White skriver. (1) Filmen är Alfred Hitchcocks enda Oscarvinnande titel i kategorin Bästa film, även om den på sätt och vis har överskuggats av hans senare verk. (1) Patricia White, Rebecca (2021).

Text: Anthia Nibitegeka

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Joan Fontaine, Laurence Olivier, George Sanders, 1940, USA, 2 tim 10 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Rebecca” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut