Cinemateket
Repet

Repet

Originaltitel: Rope

Regi: Alfred Hitchcock

Skådespelare: James Stewart, John Dall, Farley Granger, Edith Evanson

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Två nietzscheanska unga män planerar "det perfekta mordet" och bjuder in gäster till en supé uppdukad över den gömda, döda kroppen. Filmen var såväl Hitchcocks första i färg som första samarbete med James Stewart, men är allra mest berömd för att ge illusionen av att vara gjord i en enda lång tagning.

Hitchcock strävade alltid efter att förnya och förfina sina tekniker, och Repet utgör det tydligaste exemplet på hans experiment med form och rumslighet. Med en handling som följer det dramatiska idealet om tidens och rummets enhet, drömde regissören om att göra en film i en enda tagning - inte i formen av filmad teaterpjäs, utan med en rörlig och följsam kamera. På grund av de analoga kameramagasinens begränsningar var detta dock inte möjligt, och filmen består i stället av tio varsamt koreograferade tagningar.

Manuset baserades på en 1920-talspjäs av Patrick Hamilton, som i sin tur var inspirerad av den uppmärksammade historien kring Leopold och Loeb - två unga män som förlästa på Nietzsches övermänniskoideal mördade en fjortonårig pojke. I Repet finns en omdiskuterad homosexuell antydan i relationen mellan de två männen, ett för tiden kontroversiellt motiv.

Efter att ha strypt en bekant med filmtitelns rep, bjuder mördarna in en rad bekanta på middag i lägenheten där brottet begåtts. Bland gästerna finns förutom offrets far och flickvän även mördarnas skarpsinniga gamla lärare Rupert Cadell, som genom sin frispråkighet länge varit deras förebild. I rollen syns James Stewart i sitt första av fyra samarbeten med Hitchcock. Redan här finns en föraning om de mer komplexa rollfigurer - i såväl Anthony Manns westerns som Hitchcocks egen Studie i brott (1958) - som snart kom att förändra bilden av den forna screwball-hjälten.

Slutligen var Repet också Hitchcocks första färgfilm, och stor möda lades vid den solnedgång som kontinuerligt pågår över den fantastiska Manhattanutsikten från lägenhetens stora glasfönster. Den tunga och otympliga Technicolor-kameran försvårade ytterligare det komplicerade inspelningsarbetet.

Faktorer som dessa har lett till att Repet emellanåt ansetts mer som en teknisk än konstnärlig bedrift, men även anhängare av regissörens typiska förmåga att skapa spänning har mycket att hämta i den tillspetsade situationen och de dubbelbottnade replikskiftena.

Text: Johannes Hagman.

Läs mer om ”Repet” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut