Cinemateket
Spioner i hälarna

Spioner i hälarna

Originaltitel: Secret Agent

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En brittisk officer återvänder till Storbritannien efter första världskriget och inser att han dödförklarats av myndigheterna. Alfred Hitchcocks Spioner i hälarna är en film där hjältens moraliska kompass pendlar mellan det komiska och det tragiska.

Den unga brittiska officeren Edgar Brodie återvänder till Storbritannien från första världskriget och inser att han dödförklarats av myndigheterna. Han blir övertygad att byta identitet och börjar arbeta som hemlig agent. Det första uppdraget tar honom till Schweiz där han ska mörda en tysk spion. Brodie ger sig i väg tillsammans med två kollegor, men uppdraget visar sig krångligare än förväntat. Hur ska de veta vem spionen är när de inte fått någon bild eller beskrivning på hur han ser ut? På jakt efter den ansiktslösa spionen trasslar de till det för sig själva och hamnar i situationer där det är omöjligt att veta vad en hjälte ska göra.

Likt De 39 stegen är Spioner i hälarna en thriller-komedi. Den spänningsfyllda handlingen varvas med komiska scener där skådespelarna ges fritt spelrum att leka sig fram. Här får vi se legendariska Peter Lorre ta ut svängarna och visa på ett gränslöst skådespelarregister.

Filmen bygger på två noveller av W. Somerset Maugham. Charles Bennett som skrev manuset till De 39 stegen fick i uppdrag av Hitchcock att ta det mest filmiska från novellerna och göra en historia för bioduken. Bennett tog fasta på platserna och skrev ett manus där Schweiz spelar ett slags huvudroll. I den numera mytomspunna intervjun med François Truffaut förklarar Hitchcock att han och Bennett tidigt bestämde sig för att vara sanna mot miljön. Vad finns i Schweiz? frågar han retoriskt. Chokladmjölk, alperna och sjöar. Alla dessa nationella ingredienser är invävda i filmen. "The lakes should be used for drowning, the alps for falling off and the chocolate milk .". Hur chokladmjölken användes får förbli osagt, men bara Hitchcock kan spela in slutscenen i en chokladfabrik och få oss att sitta spända och skratta samtidigt.

Text: Kaly Halkawt

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Madeleine Carroll, Robert Young, Peter Lorre, 1936, Storbritannien, 1 tim 27 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.37:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Spioner i hälarna” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut