Cinemateket
Trollbunden

Trollbunden

Originaltitel: Spellbound

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Trollbunden är Ingrid Bergman och Gregory Peck ett fördömt kärlekspar som, med psykoanalysen som grund, försöker fria den andra från mord. "Will he kiss me or kill me" är frågan som Bergman, med skräckblandad förtjusning, ställer sig själv i thriller med drömsekvens skapad av Salvador Dalí.

Det är kärlek vid första ögonkastet när Constance Petersen och Anthony Edwardes först får syn på varandra. Hon är psykiatriker, han hennes nya chef - eller, påstår sig i alla fall vara det. När det framkommer att Dr. Edwardes egentligen är spårlöst försvunnen blir mannen som tagit hans plats en främling vars identitet är ett mysterium även för honom själv. Han har minnesförlust och kommer varken ihåg vem han är eller hur han hamnade i Dr. Edwardes roll: det enda han minns är att han har mördat honom. Övertygad om hans oskuld, tillika fascinerad av det psykiska tillstånd han verkar befinna sig i, bestämmer sig Constance för att gömma honom från polisen och samtidigt hjälpa honom att återfå sitt minne.

Filmen var ett försök av Hitchcock att skapa "den första filmen om psykoanalys". Central för hans vision är en surrealistisk drömsekvens signerad Salvador Dalí, där bedragarens återkommande drömmar visualiseras. Scenen är inte bara en representation av karaktärens förträngda sexuella fantasier utan även nyckeln till filmens upplösning. Hitchcock ville att Dalís sekvens skulle vara den skarpaste punkten i filmen, detta för att undgå tendensen att porträttera drömmar som suddiga, och i stället göra drömmen till någonting som faktiskt går att tyda.

Den starka, om än något snedvridna, tolkningen av psykoanalys utgör på samma gång grunden till kritiken av filmen; tematiken var ojämn och splittrad enligt vissa, och ansågs av andra förvirrad i sin hantering av ämnet. Hitchcock var själv kritisk till filmens handling som han senare kom att beskriva som "ännu en flykthistoria, inlindad i pseudo-psykoanalys". (1) Samtidigt är den en stilren och spänningsfylld film om kärlek och mord.

(1) François Truffaut (övers. Torsten Manns), Samtal med Hitchcock (1992).

Text: Carolina Toresson Nöjd

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Ingrid Bergman, Gregory Peck, 1945, USA, 1 tim 52 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Trollbunden” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut