Cinemateket
Sakernas tillstånd

Sakernas tillstånd

Originaltitel: Der Stand der Dinge

Regi: Wim Wenders

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Pengar och råfilm tryter för Hollywoodfinansierat inspelningsteam på vindpinat kusthotell i Portugal. Wim Wenders självreflexiva drama, där ångest och alienation uppstår när kameran slutat rulla, belönades med Guldlejonet vid Venedigs filmfestival.

Den tyska filmskaparen Friedrich Munroe (nästan Murnau, tysk films kändaste Friedrich) befinner sig i Portugal för att med amerikanska pengar göra en remake av en sci-fi-film. Råfilmen tar slut och produktionen pausas, varpå regissören med team och skådespelare blir strandsatta på ett folktomt hotell vid havet, i väntan på besked från Hollywood.

Samuel Fuller och Roger Corman syns i biroller i personliga Sakernas tillstånd, där Wenders bearbetar de jobbiga erfarenheterna från när han – på uppdrag av Francis Ford Coppola och Fred Roos – reste till Los Angeles för att göra sin Hollywooddebut: den kraftigt försenade, filmhistoriska parentesen Hammett (1982).

Alienation, sorg och stillhet genomsyrar Wenders film, där den främmande tillvaron villkoras av människor som inte ens är där. Deras vistelse präglas av en osäkerhet och ett existentiellt glapp där kommunikationen lämnar en del att önska.

Wenders hade varit i kontakt med skådespelaren Isabelle Weingarten när hon var i Portugal för att spela in Raúl Ruiz O Território (1981), men där man råkat ut för finansieringsproblem mitt under inspelningen. Wenders plockade med sig några filmrullar från kylskåpet på kontoret i Berlin, tog flyget till Lissabon och gav Ruiz filmrullarna. Väl på plats upplevde Wenders den enkla, idylliska inspelningen som ett paradis i jämförelse med det maskineri som han genomlidit under Hammett.

”Följaktligen sköt jag upp min avfärd, jag reste omkring i trakten och träffade plötsligt på detta otroliga, övergivna hotell, som föregående vinter hade skövlats av en storm eller en orkan: det låg där som en valfisk uppspolad på stranden. Då sa jag till mig själv: här har jag allt jag behöver för att göra en film. Oceanen, en fantastisk miljö, Europas västligaste udde, där man har ”närmast” till Amerika. Det slog mig att jag måste göra en film med utgångspunkt från min egen situation, mellan två kontinenter, och berätta om den ångest som det innebär att göra en film i USA.” (1)

(1) Marie Berthelius, Wim Wenders, Filmkonst nr 26 (1993).

Text: Sebastian Lindvall.

Läs mer om ”Sakernas tillstånd” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut