Cinemateket
Det stora äventyret

Det stora äventyret

Originaltitel: Det stora äventyret

Regi: Arne Sucksdorff

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I en blandning av spelfilm och dokumentär skildrar Arne Sucksdorff den svenska naturen under ett år. Djuren, naturen och människan möts i vackra och dramatiska bilder. Vi får bland annat följa en rävunge och en utter. Det stora äventyret var Sucksdorffs långfilmsdebut och blev en internationell succé.

En ny dag är i vardande. Behaglig fågelsång kungör den tidiga morgontimmen och majestätiska helbilder över sjö och skog växlas med närbilder på skira daggdroppar och spindelnät. En rävmamma som stulit en höna återvänder till sina hungriga ungar i lyan. I viken leker uttrarna och dyker efter fisk. Strax intill vittras en lokatt på jakt efter föda. I närheten lurar också bonden Kvast-Emil med sin bössa och dynamit. Från bondens lömska yxa räddar barnen Anders och Kjell uttern Utti, gömmer honom i en bur på vinden och använder veckopengen till strömming istället för godis. Årstider kommer och går och tids nog är det dags att ta farväl. Naturen är skön men också grym, eller som berättarrösten förklarar: "i skogen är sorgen kort, där återfinner alltid livet snabbt sin väg".

Arne Sucksdorff är en av Sveriges främsta dokumentärfilmare genom tiderna. Under mitten av 1900-talet gjorde han succé såväl i Sverige som utomlands. Med kortfilmen Människor i stad (1947) var han den förste svensk någonsin att vinna en Oscar, och den förste överhuvudtaget att få en Oscar för en kortfilm. Sucksdorff var en mästare på att i utsökta svartvita bilder fånga naturens förunderlighet. Hans filmer rör sig i gränslandet mellan dokumentär och fiktion. Fokus ligger på naturen, djuren och barnen. Sucksdorff fotograferade och klippte allt själv. Han längtade efter att få lägga "alla bitarna på rätt plats". Inte sällan klippte han bort allt utom ett par procent av sina bilder. Det stora äventyret, hans första långfilm, upptog över 80 000 meter råfilm, varav enbart tre procent ingår i det färdiga verket. Filmen, som sömlöst blandar dokumentära bilder med iscensatta sekvenser, var ursprungligen tänkt att handla om ett lodjur, men då det "tama" lodjur Sucksdorff skulle använda sig av visade sig vara tämligen svårregisserat flyttades fokus till några rävar och en utter. Filmen blev en internationell succé och vann pris på filmfestivalerna i Berlin och i Cannes.

"Ett utsökt konstverk, ett naturlyriskt poem om svensk natur och djurliv utan tidigare motstycke, en milstolpe i svenskt filmskapande", utropade signaturen Lenck i tidningen Ny Dag i samband med den svenska premiären 1953. 1994 förärades Sucksdorff med en Guldbagge för sitt livsverk.

Regi: Arne Sucksdorff, medverkande: Anders Nohrborg, Kjell Sucksdorff, Holger Stockman, 1953, Sverige, 1 tim 35 min, svenska, 35 mm, bildformat: 1.37:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Visningen sker i samarbete med Tiny Tempo, dokumentärfestival för barn och unga.
*Bokningsavgift 10 kr per biljett via cinemateket.se. Avgiftsfritt i Cinematekets biljettkassa i Filmhuset.

Läs mer om ”Det stora äventyret” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut