Cinemateket
Främlingar på tåg

Främlingar på tåg

Originaltitel: Strangers on a Train

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Två främlingar möts av en slump på ett tåg. Den ene är en advokat och lovande tennisstjärna, den andre ett rikt, labilt societetslejon. Bägge har en person i sitt liv de önskar bli av med. Tillsammans (på den enas initiativ och den andres skämtsamma medhåll) sluter de en pakt: de två ska utföra mord åt varandra. Skuld och dualism står i fokus i Hitchcocks fortsatta fascination för det perfekta mordet.

På François Truffauts fråga om hur han förhåller sig till sina litterära förlagor svarade Hitchcock att han enbart ögnar igenom boken för att sedan fokusera på att "skapa film". Möjligtvis var så fallet även för Främlingar på tåg, vars bakgrundshistoria hämtades från Patricia Highsmiths roman med samma namn. Hitchcock tog bokens ramverk och anpassade det efter sina egna stilistiska tendenser. Ett mord plockades bort och mer fokus lades på filmens antagonist Bruno Antony, som tillskrevs en vänhet lika förförisk som skrämmande. Trots att Raymond Chandler står som huvudförfattare till filmens manus var stora delar av det färdiga manuset inte skrivet av honom. Hitchcock och Chandler hade svåra samarbetsproblem: Chandler tyckte att Hitchcock lade för lite tid på karaktärernas inre drivkrafter medan Hitchcock ville att filmens övergripande teman skulle få störst utrymme.

I den slutgiltiga versionen är huvudpersonerna varandras dubbelgångare och antiteser: en representerar gott, en ont. Det är två till synes olika karaktärer i vitt skilda sinnestillstånd, med ett gemensamt begär som sakta men säkert gör dem kapabla till samma sorts våldsutövande. I en artikel i Dagens Nyheter föreslår Stig Björkman att det är just därför filmen kan anses vara en lyckad adaption av dess litterära föregångare:

"Främlingar på tåg är nog också den film som trots Hitchcocks och manusförfattarnas radikala ändringar kommer närmast Highsmiths intentioner, där tvivlet och fruktan och maktlösheten sakta och smygande söker överlista och besegra all rationalitet och klarsynthet." (1)

(1) Stig Björkman i Dagens Nyheter (27 februari 2000).

Text: Carolina Toresson Nöjd

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Farley Granger, Robert Walker, Ruth Roman, 1951, USA, 1 tim 41 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Främlingar på tåg” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut