Cinemateket
Illdåd planeras?

Illdåd planeras?

Originaltitel: Suspicion

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Oskuldsfull ung kvinna gifter sig med en charmig men spelberoende ungkarl som hon senare börjar misstänka för brott. Hitchcocks thriller med melodramatiska tendenser skapades i turbulens, med konflikter mellan Hitchcock och produktionsbolaget såväl som mellan huvudrollsinnehavarna.

Den förmögna och oerfarna Lina gifter sig med den charmerande ungkarlen Johnnie, inte nödvändigtvis av kärlek, utan snarare av rädsla för att hon – som hennes föräldrar misstänker – kommer tillbringa resten av sitt liv som nucka. Johnnie, som är både stilig och framåt, blir en perfekt väg ur profetian. Efter en kort uppvaktning och ett lika hastigt giftermål börjar Lina dock misstänka att allt inte står rätt till. Hennes nya man visar sig vara både pank och spelberoende. I takt med att hon lär känna fler av Johnnies mindre charmanta sidor växer sig misstankarna starkare. Hur långt kan han egentligen vara villig att gå för att livnära sin dekadenta livsstil?

Filosofen Mladen Dolar argumenterar för att åskådarens uppfattning av filmen är bunden till den kvinnliga huvudpersonens passiva blick. (1) Åskådaren ser det Lina ser, men blir inte tilldelad någon allvetande blick som kan bekräfta eller dementera hennes upplevelser. Ju mer man ser, desto mer tvivel skapas. Åskådaren sätts i samma sits som Lina, men vet att filmen måste sluta på ett eller annat sätt. Det är med denna vetskap som spänningen skapas.

Filmens produktion kantades av konflikter. Cary Grant var profilerad som romantiker – att han skulle spela en mördare var inte uppskattat varken av honom eller av produktionsbolaget RKO. Slutet var inte bestämt när produktionsperioden började, och kom att skrivas om ett flertal gånger. Huvudrollsinnehavarna var vidare oense om vem av dem som var filmens stjärna, då Grant ansåg att Joan Fontaine gavs förmånsbehandling av Hitchcock – en känsla som inte avtog när hon belönades med en Oscarsstatyett för sin roll i filmen.

(1) Mladen Donar, ”A Father Who Is Not Quite Dead”, i Everything You Always Wanted to Know About Lacan (But Were Afraid to Ask Hitchcock) (red. Slavoj Žižek) (2010).

Text: Carolina Toresson Nöjd

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Joan Fontaine, Cary Grant, 1941, USA, 1 tim 39 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Illdåd planeras?” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut