Cinemateket
Tjorven och Skrållan

Tjorven och Skrållan

Originaltitel: Tjorven och Skrållan

Regi: Olle Hellbom

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I den andra långfilmen om livet på Saltkråkan – berättelser som Astrid Lindgren skrev direkt för film och tv – kommer busfröet Skrållan till världen och utsätter morfar Melker för all världens påfrestningar. Stina vill sälja Skrållan, men bestämmer sig för att i stället lämna henne till trollen. Plötsligt är Skrållan borta.

Malin och Peter gifter sig och Tjorven och Stina är brudnäbbar. Farbror Melker trillar såklart i sjön, iklädd frack. Snart därpå hälsar världen Skrållan välkommen. Hon visar sig vara ett särdeles busigt och vilt barn och Stina säljer henne ilsket till Vesterman för 25 öre, men tar henne senare till skogen för att överlämna henne till trollen. När farbror Melker sitter barnvakt rymmer Skrållan sin väg och panik uppstår. Tjorven, Pelle och Båtsman hjälper till att leta och Malin kommer tillbaka med båten från stan.

Tjorven och Skrållan är den andra i en serie om fyra filmer som spelades in 1964–1967, mestadels på ön Norröra utanför Blidö i Roslagen. De fyra Saltkråkanfilmerna delades 1977 upp till en tv-serie i 12 avsnitt: Så går det till på Saltkråkan.

Filmerna om Saltkråkan bygger inte på böcker av Astrid Lindgren, utan är de enda av Lindgrens berättelser som skrevs direkt för film och tv. Berättelserna baserade hon på trettio års erfarenhet av skärgårdsliv. Hennes svärföräldrar ägde ett sommarhus på Furusund och själv ägde hon tillsammans med sin man en segelbåt – med namnet Saltkråkan.

Filmkritikerna ansåg att Tjorven och Skrållan i mångt och mycket var en upprepning av föregångaren Tjorven, Båtsman och Moses (1964), men utdelade likväl lovord för såväl Lindgrens manuskript som Olle Hellboms lediga regi. ”Till Olle Hellboms geniknep hör att han får var och en att uppföra sig framför kameran som om han eller hon var hemma hos sig”, skrev till exempel signaturen Jolanta i Svenska Dagbladet. Lasse Bergström ansåg i Expressen att ”Olle Hellboms handlag är fenomenalt. Som barnfilmare torde han ha få övermän i världen och ingen i Sverige. […] Jag har sett ’Tjorven och Skrållan’ med mina barn och det är alldeles uppenbart att inget filmteam i världen kan underhålla dem så fint och naturligt som Astrid Lindgren och Olle Hellbom.”

I april 2021 utannonserade Sveriges Television en nyinspelning som utspelar sig på 2020-talet.

Läs mer om ”Tjorven och Skrållan” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut