Cinemateket
En läcka i ridån

En läcka i ridån

Originaltitel: Torn Curtain

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En läcka i ridån klandrades för att ha ett bristande manus och en utebliven gnista. Åsikterna går isär, men för några högst minnesvärda scener och skandinaviska miljöer förblir denna spionfilm bakom järnridån likväl sevärd.

Med en rad framgångar i bagaget och delvis inspirerad av den sanna berättelsen om den brittisk-sovjetiska dubbelagenten Guy Burgess tog sig Hitchcock an en spionthriller med kalla kriget-stämning. Men produktionen av En läcka i ridån fick en dålig start, och den store auteuren blev dessutom påtvingad två stjärnor av studion: Paul Newman var ett av de hetaste namnen i Hollywood, och Julie Andrews hade precis gjort succé i Mary Poppins och The Sound of Music.

Ett skepp lastat med forskare på konferens glider längs de norska fjordarna. I en hytt ligger fysikern Michael Armstrong tätt omslingrad av sin medarbetare tillika fästmö Sarah Sherman. Michael får ett mystiskt telegram, och påstår att han måste till Stockholm på ett brådskande regeringsärende. Sarah anar ugglor i mossen och följer efter. Snart ska de båda befinna sig bakom järnridån i Östberlin, och hamna i ett dubbelspel där atomvapenhemligheter står på spel.

Filmen fick ett kyligt mottagande. Kritikerna hittade fel i manuset, tempot och den sviktande kemin mellan de två stjärnorna. Paul Newman tillämpade metodskådespeleri, och ifrågasatte ofta sin karaktärs motivation och inre liv. Hitchcock uppfattade detta som oförskämt och arrogant, och sa senare i en intervju om filmen: "Jag har alltid sagt att det svåraste att filma är hundar, barn, motorbåtar, Charles Laughton (Gud bevare hans själ) och metodskådespelare."

I efterhand har flera kritiker omvärderat En läcka i ridån. En särskilt berömd scen med ett kusligt utdraget mord lyfts ofta fram: Hitchcock menade att han ville visa hur svårt det kunde vara att döda en människa. För en svensk publik är de skandinaviska miljöerna lustiga, och förutom Hitchcocks egen cameo kan den uppmärksamma skymta Jan Malmsjö i en mycket liten roll alldeles mot filmens slut.

Text: Julia Finnsiö

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Paul Newman, Julie Andrews, 1966, USA, 2 tim 7 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”En läcka i ridån” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut