Cinemateket
En dag i varuhuset

En dag i varuhuset

Originaltitel: The Big Store

Regi: Charles Reisner

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Ung musiker drömmer om att starta konservatorium, och planerar därför att sälja sin del i varuhus som drivs av fulspelande butikschef som vill röja honom ur vägen. För att rädda brorsonens liv anlitar rika fastern Mrs. Phelps detektiven Wolf J. Flywheel, hans assistent Wacky och dennes bror Ravelli. Stunttricks och slapstick i film som ursprungligen var tänkt att bli brödernas sista.

Filmfakta

Originaltitel: The Big Store
Regi: Charles Reisner
Medverkande: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Margaret Dumont, Tony Martin
År: 1941
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 23 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk och finsk text
Åldersgräns: Barntillåten
Läs mer om ”En dag i varuhuset” i Svensk Filmdatabas

En dag i varuhuset ingår i temana

Cinemateket oktober 2020

På grund av den rådande pandemin och de medföljande restriktionerna ser höstens Cinemateksprogram lite annorlunda ut. Under oktober visar vi en del av de filmer och retrospektiver som var inplanerade under våren, kryddat med arkivfilmer och digitaliserade klassiker.
Läs mer om temat

Bröderna Marx

Uppväxta på New Yorks Upper East Side med rötter i en tysk vaudevillefamilj styrde de fem bröderna Marx tidigt in på musik och teater och startade en artistgrupp tillsammans. Äldsta brodern Gummo lämnade snart gruppen för att ägna sig åt annat och återstående fyra bröder gick från vaudeville till de finare etablissemangen på Broadway innan de till slut hittade till filmen, i samma veva som ljudfilmens genombrott. Med sig tog de rollfigurerna från scenen: Groucho med sin påmålade mustasch och framåtlutade gång, Chico med filthatt och en italiensk brytning (som han utvecklat när han under en period jobbade som dörrvakt och ville skaffa sig respekt), Harpo med rödlockig peruk och utan talförmåga och slutligen Zeppo som fick vara den ”vanliga”, och som efter fem filmer tröttnade.

Deras första filmer, Millionärernas paradis och Muntra musikanter, var direkta filmatiseringar av pjäser de uppfört på scen, och de fortsatte under hela sin karriär att testa skämt och sketcher inför livepublik innan de hamnade i filmerna. Filmernas grundhistorier och berättelsestrukturer blev dock mycket tydligare och mer strömlinjeformade efter att de i mitten av 1930-talet gått från Paramount till MGM och Irving Thalberg. Romantiska historier med skönsjungande kärlekspar vävdes in och filmernas antagonister blev ondare och mer skurkaktiga. Handlingen var dock alltjämt underordnad komiken – den absurda, kaotiska och framför allt anarkistiska humor för vilken bröderna är kända. Slapstick varvas med ordvitsar, verbala bombardemang och vokabulära missförstånd som driver alla runt omkring bröderna till vansinne. På brechtskt manér fäller de, i synnerhet Groucho, sedan kommentarer rakt in i kameran för att försäkra publiken om att de står på samma sida. De slår uppåt mot de bättre förmedlade och i och med att de kastar ut sin värdighet genom fönstret gör de det omöjligt för den utsatta (som egentligen besitter större makt) att sänka sig till deras nivå, och går därmed obesegrade ur varje fajt. Bröderna, som själva kom från en fattig bakgrund, ifrågasätter hela tiden klassystemet och vem som får tillhöra etablissemanget. Till det senare hör filmernas återkommande rika änka, spelad av Margaret Dumont, som ständigt ska luras på pengar.

I slutet av 1940-talet drog sig bröderna Marx tillbaka och gjorde därefter bara ett fåtal filmframträdanden tillsammans. Än i dag är deras säregna komik högt skattad och arvtagarna är många. Parafraser på flera av deras filmsketcher är vanligt förekommande, inte minst den berömda spegelscenen i Fyra fula fiskar, där man också inser att bröderna utan sina specifika attribut är förvillande lika varandra. Scenen har tolkats av såväl Lucille Ball och George A. Romero som i Musse Pigg och Family Guy.

Vi visar fem av brödernas roligaste filmer.

Text: Tora Berg

Lästips: Groucho Marx (övers. Hans O. Sjöström, Susanne Sundgren, Nils Petter Sundgren), Groucho och jag (Norstedt, 1988); Harpo Marx (övers. Hans O. Sjöström), Harpo talar! (Norstedt, 1990).
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Cinemateket oktober 2020