Cinemateket
Under Capricorn

Under Capricorn

Originaltitel: Under Capricorn

Regi: Alfred Hitchcock

Skådespelare: Ingrid Bergman, Joseph Cotten, Michael Wilding, Margaret Leighton

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Ingrid Bergman spelar ut hela sitt register som alkoholiserad irländsk hustru i australiensisk exil, i denna för Hitchcock atypiska melodram i historisk miljö. Filmen mottogs kyligt av många kritiker men hyllades i Frankrike som en av regissörens främsta. Eleganta långa tagningar och lysande färgfoto av Jack Cardiff.

I sin Hitchcock-bok skriver Èric Rohmer och Claude Chabrol om Under Capricorn: "Den här filmen är berättelsen om ett ansikte, Ingrid Bergmans ansikte."

Bergman spelar Mrs. Henrietta Flusky, hustru till Joseph Cottens Sam Flusky - en framgångsrik entreprenör i det tidiga 1800-talets Australien. Alkoholiserad och deprimerad håller hon sig mest inlåst i sin kammare på övervåningen till deras eleganta herrgård, åtminstone till dess att guvernörens brorson Charles väcker henne till nytt liv genom uppmärksamt tålamod och minnen från det gamla hemlandet Irland. Ju närmre Charles kommer paret Flusky, desto mer anar han dock att det är något som skaver i deras gemensamma historia. Något som lett till att Sam avtjänat ett långt fängelsestraff.

Efter Repet (1948) fortsätter Hitchcock här sitt arbete med långa tagningar och färgfoto, nu i samarbete med Michael Powell och Emeric Pressburgers stjärnfotograf Jack Cardiff - året efter dennes legendariska insats med De röda skorna (1948). Hitchcock var själv en av Under Capricorns producenter och menade i efterhand att han dessvärre hade lagt mer vikt vid att för tredje gången få samarbeta med Bergman än att göra en bra film. Resultatet kom också att bli ett av hans fåtaliga ekonomiska misslyckanden.

Att regissören för ovanlighetens skull gjort en melodram, om än med inslag av gotisk skräck, förbryllade många kritiker. Signaturen C.B-n beskrev i Dagens Nyheter resultatet som "Hitchcock i kulört tvångströja", och menade vidare att filmen var en "olycklig blandning av kuslig Hitchcock och konventionell kolorerad historisk kostymfilm." Samtidigt var den franska kritiken betydligt mer positiv, där bland andra den blivande regissören Jacques Rivette skrev en entusiastisk recension som hyllade handlaget med rollfigurernas känslomässigt komplexa relationer. När den legendariska filmtidskriften Cahiers du Cinéma år 1958 utsåg de tolv bästa filmerna någonsin fanns Under Capricorn med på listan tillsammans med titlar som Soluppgång (1927) och Spelets regler (1939).

Text: Johannes Hagman.

Läs mer om ”Under Capricorn” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut