Cinemateket
Utpressning - stumfilmsversionen

Utpressning - stumfilmsversionen

Originaltitel: Blackmail

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En av Hitchcocks mest uppskattade tidiga filmer, unik i synnerhet för att den spelades in i två versioner: en ljudfilm och en stumfilm. Ljudfilmsversionen blev en kommersiell succé, och både den och stumfilmen - som skiljer sig åt i flera aspekter - anses fortfarande som två av de viktigaste i Hitchcocks karriär.

Alice dumpar sin Scotland Yard-pojkvän efter ett bråk och följer i stället med en ståtlig ung konstnär hem. Han bjuder på drinkar, visar henne hur man målar, och insisterar på att porträttera henne. När hon vill gå hem lurar han henne, stjäl hennes klänning och försöker våldta henne. Hon kämpar emot, och när hon famlar efter räddning får hon tag i en brödkniv. Här sätts en ödesdiger deckarhistoria i rörelse - en skrupelfri främling såg Alice lämna lägenheten den natten.

När Utpressning spelades in hade ljudfilmen just gjort sin entré. Hitchcock hade förutsett skiftet, och gjorde utan större svårighet om hela filmen så att den innehöll tal. Filmen lanserades som Storbritanniens första "100 % talkie", och blev en storsuccé såväl hos kritiker som publik. Stumfilmsversionen släpptes några månader senare, framför allt tänkt som ett alternativ för de biografer som ännu inte gjort omställningen till ljud; den blev således svårare att få tag på och har genom åren visats mer sällan. Den skiljer sig åt på flera punkter från ljudversionen, och anses av vissa till och med överlägsen, på grund av den rörelsefrihet som kameran hade när den inte begränsades av statisk mikrofonteknik - filmhistorikern Paul Rotha skrev att stumfilmsversionen var "oändligt mycket bättre eftersom händelserna bibehöll dess egna frihet".

Utpressning är en subversiv och stilistiskt vacker film. Stilen influerades av två av de viktigaste skolorna inom tidig film: den sovjetiska montagefilmen och den tyska expressionismen. Filmen är också en studie i flera av Hitchcocks mest återkommande tematiska och stilistiska grepp: överföring av skuld mellan karaktärer, moraliska dilemman och de plågor dessa innebär.

Text: Julia Finnsiö

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Anny Ondra, John Longden, Sara Allgood, 1929, Storbritannien, 1 tim 15 min, engelska mellantexter, 35 mm, bildformat: 1.20:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från British Film Institute.

Edward von Past ackompanjerar filmen på piano.

Läs mer om ”Utpressning - stumfilmsversionen” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut