Cinemateket
Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott

Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott

Originaltitel: Mujeres al borde de un ataque de nervios

Regi: Pedro Almodóvar

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

"Jag är dränkt i gazpacho, halvblind och barfota, och det är hennes verk." Sällan krisar folk så uttrycksfullt och kroppsligt som i Pedro Almodóvars filmer. Han har alltid varit gränslös. Det finns ingen norm och etikett och händelseutvecklingen är omöjlig att förutspå på förhand - det kan gå hur som helst.

I regissörens stora internationella genombrott Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott har tvättmedelsreklam-skådespelaren Pepa (Carmen Maura) blivit lämnad av sin älskare Iván och tappar fattningen. Hon planerar att ta livet av sig med en pillerspetsad gazpacho, men avbryts av en väninna som slagit sig i slang med en terrorist, ett par som letar lägenhet och där mannen (Antonio Banderas) visar sig vara älskarens son, en galen kvinna med en miljon hattar och peruker som drivs av svartsjuka, och en dörrvakt som inte kan ljuga. En säng börjar brinna, ett flyg bokas till Stockholm, Pepa förföljer sitt ex i en taxi som bara spelar mambo och alla driver varandra till vansinne i regissörens kärleksfulla, egensinniga hyllning till screwballkomedin.

Regi: Pedro Almodóvar, 1988, Spanien, 1 tim 28 min, spanska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, tillåten från 7 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” i Svensk Filmdatabas

Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris