Cinemateket
Tevje

Tevje

Originaltitel: Tevya

Regi: Maurice Schwartz

Skådespelare: Maurice Schwartz, Miriam Riselle, Rebecca Weintraub, Paula Lubelski, Leon Liebgold

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Den rysk-judiska mjölkutköraren Tevjes dotter vill till familjens förskräckelse gifta sig med en kristen man, i ett av de främsta verken från vad som brukar kallas jiddischfilmens guldålder. Tevje bygger på samma förlaga som Spelman på taket och är regisserad av Maurice Schwartz, en centralfigur bland jiddischspråkiga emigranter i New York under början av 1900-talet.

I början av 1900-talet växte en teaterscen på jiddisch fram i New York, i takt med en omfattande emigration av jiddischspråkiga östeuropéer. Snart följde filmen, och under 1930-talet inträffade vad som brukar kallas jiddischfilmens guldålder – från 1936 till andra världskrigets utbrott 1939 producerades ett dussin amerikanska filmer på jiddisch för en judisk, hemlängtande publik – ofta om livet i Östeuropa.

En av de framträdande figurerna inom både teater och film var Maurice (född Moishe) Schwartz. Han föddes i nuvarande Ukraina 1890 och emigrerade till USA 1901. Schwartz föll tidigt för teatern och grundade 1918 Yidish Kunst Teatre/Yiddish Art Theatre i New York. Schwartz gjorde även filmroller och regisserade två filmer – Di gebrokhene Hertser från 1926 och Tevje från 1939. Den sistnämnda tillhör guldålderns främsta verk.

Tevje bygger på Tewje der Milchiger, en samling noveller om den rysk-judiska mjölkutköraren Tevje, utgiven 1894 av Sholem Aleichem – en av jiddischlitteraturens främsta författare, som också han kom att emigrera till USA. Novellsamlingen är mest känd som förlaga till Broadway-musikalen Spelman på taket från 1964 (och 1971 års filmversion), men Schwartz adapterade den redan 1919, när han skrev manus till långfilmen Khavah/Broken Barriers efter en av novellerna, och samma år satte upp pjäsen Tevje – för att 20 år senare regissera den första ljudfilmen om mjölkutköraren. Schwartz själv spelar Tevje, vars enda ogifta dotter vill gifta sig med en kristen man – ett svek mot familjen och dess judiska bakgrund.

Tevje ansågs förlorad tills en kopia hittades 1978 och 1991 blev den första icke-engelskspråkiga film att bevaras i The National Film Registry.

Yidish Kunst Teatre stängde 1950, efter att ha satt upp nära 200 pjäser. Med tiden hade de flesta judar (och deras barn) integreras till den grad att man talade mer engelska än jiddisch. Maurice Schwartz gjorde sin sista filmroll 1953, dog 1960 under en resa till Israel, och begravdes i New York.

Text: Anders Annikas.

Skriv ut