Cinemateket
Måndag hela veckan

Måndag hela veckan

Originaltitel: Groundhog Day

Regi: Harold Ramis

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Inflytelserik komedi där Bill Murrays självupptagna tv-väderpresentatör skickas till en håla för att göra ett reportage om ”murmeldjursdagen”. Med minsta tänkbara ansträngning försöker han få den kyliga måndagen överstökad, men inser dagen därpå att han är helt fast – i en tidsloop.

Efter en tid som Playboys skämtredaktör blev Harold Ramis medlem i humorgänget National Lampoon. Snart var han medförfattare till Deltagänget (1978) och Klantskallarna (1979), den senare med en filmdebuterande Bill Murray i rollistan. Samarbetet stärktes när Murray gjorde huvudrollen i Ramis regidebut, sportkomedin Tom i bollen (1980).

Både Murray och Ramis hade ett fenomenalt årtionde framför sig. Ramis rivstartade två av tidens stora komedifilmserier – som regissör till Ett päron till farsa! (1983) och medförfattare till Ghostbusters – spökligan (1984), där Murray och Ramis även spelar spökjägare.

Men frågan är om någon av de två gjort något så inflytelserikt som Måndag hela veckan. Murray är i elak högform som självupptagen tv-väderpresentatör, motvilligt utsänd till en snötäckt småstad för att göra reportage om ”Groundhog Day” (”murmeldjursdagen”) – en verklig tradition i delar av Nordamerika där skogsmurmeldjurets reaktion tas som en prognos om vinterns varaktighet.

Inte så spännande, tycker Murrays rollfigur. Och inte blir det bättre när han dagen därpå vaknar upp i samma stad och inser att det återigen är den 2 februari. Samma dag, om och om igen – med händelser utspelade i samma ordning. Hur ska han bryta den onda cirkeln?

Inom filmvärlden har liknande cirklar upprepats med gott humör. Måndag hela veckan har levt vidare som den självklara referensen för vitt skilda tidsloopfilmer som Source Code (2011), Edge of Tomorrow (2014), Happy Death Day (2017) och Palm Springs (2020) – eller för den delen de svenska varianterna Naken (2000) och Koko-di koko-da (2019). Subgenrens lekfulla manipulationer av tidsförhållanden tvingar huvudpersonerna att förlita sig på minnen av händelser som inte riktigt låter sig kategoriseras som det förflutna. Noel Murray konstaterar i en artikel om fenomenet i The New York Times att ” Måndag hela veckan kom ut 1993, men det känns som att vi sedan dess har sett den om och om igen. [Den] var inte först i sitt slag, men den var en särskilt fyndig och emotionellt klangfull twist på tidsloopintrigen.”

Science fiction-författaren Richard A. Lupoff hävdade att konceptet stulits från hans novell 12:01 P.M. (1973). Tillsammans med regissören Jonathan Heap, som 1990 gjorde en kortfilm av berättelsen, försökte Lupoff utan framgång stämma Columbia Pictures. En tv-film baserad på novellen kom också 1993, men av tidsloopfilmerna från det året var det Måndag hela veckan som fastnade i det populärkulturella minnet.

Dagens Nyheters Mårten Blomkvist jämförde filmen med Frank Capras komedier (”där storstadscynism ställdes mot småstadsnaivitet, storfräsare mot små människor”), men till Ramis nackdel. Även om Blomkvist ansåg att Måndag hela veckan drogs med samma irriterande grabbighet som Ramis tidigare verk, erkände han att det var ”omöjligt att inte ryckas med av berättarglädjen”.

Läs mer om ”Måndag hela veckan” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut