Cinemateket
Minnen av lycka

Minnen av lycka

Originaltitel: The Dead

Regi: John Huston

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Osentimental men gripande filmatisering av en av novellerna i James Joyces Dublinbor, om gästerna kring ett middagsbord trettondagsaftonen 1904. Filmen blev den legendariska regissören John Hustons sista, inspelad under hans sista månader i livet och premiärvisad efter hans död.

En kall och snöig trettondagsafton i Dublin anländer läraren och skribenten Gabriel tillsammans med sin hustru till två äldre släktingars årliga middagsbjudning. Gabriel blir konfronterad kring sin medverkan i en brittisk publikation, vilket han ser som resultatet av en ovilja att släppa taget om det förflutna och se framåt, för honom en typisk irländsk egenskap. Han beklagar sig för sin hustru, Gretta, men hon är upptagen med att drömma sig tillbaka till barndomshemmet i Galway. Middagen fortlöper och allt från irländsk identitet till munkars sedvänjor avhandlas, alltmedan musik framförs av gästerna. Innan kvällen är över tvingas Gabriel både inse att man inte kan välja fritt hur man tar sig an sin historia, och hur mycket det är han inte vet om de han älskar.

Gabriel har en tydlig bild av det förflutna, han ser på historien som något frikopplat från nuet och även om han är stolt och nostalgiskt berättar anekdoter och skrönor är han ovillig att se vad de har med honom att göra. Samma syn har han när det gäller honom själv. Det som har hänt har hänt och är inget att ödsla tid på. En modern människa väljer sin egen historia. Gretta däremot kämpar inte emot de minnen som sköljer över henne när hon hör en av gästerna framföra ”The Lass of Aughrim”, en sång som påminner henne om det liv hon levde innan hon träffade Gabriel – hon bjuder in och omhuldar minnena. Använder dem som ett skydd i nuet. James Joyce beskriver kampen mellan frivilliga och ofrivilliga minnen genom ett äktenskap och en middagsbjudning.

Joyce var bara 24 år när han började skriva Dublinbor (där De döda är den sista och längsta novellen), John Huston var 81 år när han filmatiserade novellen. Dublinbor, utgiven 1914, var ett debutverk, ett mycket moget och sällsamt sådant (T. S. Eliot kallade De döda en av de främsta noveller som någon skrivits) medan Minnen av lycka var ett sista verk. John Huston tog med sig inte bara ett helt livs livserfarenheter utan även ett helt livs hantverksskicklighet in i arbetet. Hans distanserade blick ger filmen den osentimentala känsla den behöver.

Mellan 1941 och 1987 regisserade Huston över 40 långfilmer och medverkade i fler än 50. Många av dem är höjdpunkter i filmens historia. Han var en av Hollywoods giganter, som oavsett vilka strömningar som passerade genom drömfabriken fortsatte att leverera film efter film, och med rykte om sig att vara en rebell som levde livet till fullo (inkluderat fem äktenskap och alkoholproblem). Efter ett besök på Irland på 1950-talet började han tillbringa allt mer tid där och 1964 blev han irländsk medborgare. Inspelningen av Minnen av lycka var svår, större delen av tiden tillbringade Huston i rullstol och han fick syrgasbehandling på plats. Hans dotter Anjelica, som spelar Gretta, berättade senare hur viktigt filmen varit för honom: att den var menad som ett kärleksbrev till Irland och irländarna. Resultatet blev mycket riktigt ingen film om sorgen över det man lämnar efter sig, utan en kärleksfull hyllning till det man älskar mest. Och minnet av det.

Läs mer om ”Minnen av lycka” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut