Cinemateket
Outrage

Outrage

Originaltitel: Outrage

Regi: Ida Lupino

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Ann, en ung kontorist på ett sågverk, trivs med sin pojkvän och småstadslivet. En sen kväll upptäcker hon att någon förföljer henne. Ann attackeras och blir våldtagen. Efter det traumatiska överfallet kämpar hon med rädsla och känslor av skam och skuld, och bestämmer sig för att fly sitt tidigare liv i ett försök att undvika att möta familj och vänner som inte förstår.

På grund av Hollywoods strikta moralkod vid 1950­-talets början, förbjöds regissören Ida Lupino använda ord som "våldtäkt" och "sexförövare" i filmen, men Lupino lyckas vända censuren till sin fördel, hon gör den till en del av berättelsen och använder munkavlen som medel för att belysa Anns (och alla kvinnors) utsatthet. Precis som ordet "våldtäkt" aldrig nämns i filmen hindras Ann från att prata om sin upplevelse. Det är kvalen från den påtvingade tystnaden som krossar hennes självkänsla och till slut får henne att rymma hemifrån.

Lupino väver i sitt drama in en insiktsfull syn på de många samhälleliga misslyckanden som bidrar till brottet - inklusive rättssystemets ovilja att hantera sexualbrott. Långt före sin tid skildrar hon en hotfull manlig kultur av sneda blickar, verbala påhopp och äganderättstendenser som kvinnor i alla tider mött i samhället.

Regi: Ida Lupino, 1950, USA, 1 tim 15 min, engelska, svensk text, digital kopia, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från NonStop.

Läs mer om ”Outrage” i Svensk Filmdatabas

Outrage ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris