Cinemateket
Utpressning - ljudversionen

Utpressning - ljudversionen

Originaltitel: Blackmail

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En ung kvinna förlovad med en polis dödar en våldtäktsman och utsätts för utpressning. Alfred Hitchcocks sista stumfilm, med legendarisk finaljakt uppe på British Museums tak, gjordes under skiftet mellan stumfilm och ljudfilm och finns därför i både ljud- och stumfilmsversion.

Efter ett bråk med sin fästman, kommissarie Frank vid Scotland Yard, följer Alice med hem till en konstnärsbekant. Han drar nytta av situationen och försöker våldta henne, men Alice får tag på en brödkniv och hugger ihjäl honom. Frank är en av poliserna som kallas till brottsplatsen, där han hittar sin fästmös handske. Han skyddar henne genom att gömma handsken, men en man som sett henne besöka offret hotar att berätta allt för polisen om de inte gör som han vill.

1929 var den brittiska filmindustrin i starten av skiftet mellan stum- och ljudfilm. Filmens finansiärer ville ta det säkra före det osäkra och beställde en stumfilm, trots att Hitchcock insåg att Utpressning hade potential att bli Storbritanniens första ljudfilmssuccé. Under inspelningens gång blev det tydligt att ljudfilmen var framtiden för branschen och Hitchcock fick order om att lägga till ljud, framför allt i sista akten. Men Hitchcock, som hade kvar all dekor, valde att göra om stora delar av filmen för att maximera effekten av ljudet.

Två månader efter filmens succépremiär släpptes stumfilmsversionen för de biografer som inte hunnit ställa om till ljudfilm. Den unika möjligheten att se samma film både med och utan ljud visar att Hitchcock valde rätt som inte bara lade till lite ljud, utan anpassade historien till de nya förutsättningarna. För resultatet var inte bara att Utpressning blev Storbritanniens första ljudfilm, den kom under lång tid också att fortsätta vara den främsta.

Som vanligt är Alfred Hitchcock själv med i filmen. Håll utkik efter mannen i tunnelbanevagnen som blir störd av en pojke.

Text: Danial Brännström.

Läs mer om ”Utpressning - ljudversionen” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut