Cinemateket
The Last Days of Disco

The Last Days of Disco

Originaltitel: The Last Days of Disco

Regi: Whit Stillman

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Om dagarna jobbar Alice som lågavlönad redaktörsassistent och försöker få en bok om buddhism, skriven av Dalai lamas bror, utgiven. Om nätterna går hon på diskotek med kollegan Charlotte för att befrias från omvärlden. Briljant skildring av discoscenen strax innan dess död och det moraliska åttiotalets ankomst.

Efter visningen samtalar filmskribenten Mårten Blomkvist med Whit Stillman. Samtalet pågår i 45 minuter, är på engelska och ingår i biljettpriset.

Paketpris: För dig som tänkt se samtliga filmer och höra samtalet med Whit Stillman. Pris: 200 kronor (100 kronor för dig med Cinemateketkortet, och som vanligt kostnadsfritt för dig med St. Cinemateketkortet). Obs! Paketprisbiljetter kan endast köpas på plats i Filmhuset.

Filmfakta

Originaltitel: The Last Days of Disco
Regi: Whit Stillman
Medverkande: Chloë Sevigny, Chris Eigeman, Taylor Nichols, Kate Beckinsale, Robert Sean Leonard, Jennifer Beals
År: 1998
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 54 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 7 år
Läs mer om ”The Last Days of Disco” i Svensk Filmdatabas

The Last Days of Disco ingår i temat

Whit Stillman

Under nittiotalet skrev och regisserade Whit Stillman tre moderna restaurationskomedier förlagda till åttiotalets övre medelklassmiljöer. Filmerna, som skämtsamt kallas Yuppietrilogin, skildrar irriterande priviligierade unga.
Med återkommande skådespelare och rollfigurer bygger Stillman upp en värld där människorna försöker manövrera sig fram bland sociala regler så komplicerade att ingen tycks behärska dem, och där man aldrig kan leva upp till den man försöker vara.
Filmernas intriger är som lånade från Jane Austen, med kvick och fyndig dialog som bjuder på minnesvärda citat, och är dränkta i nostalgi över en tid som flytt, ett sätt att vara som ingen längre värdesätter och en ironi som stund- tals gör det svårt att veta vem det är tänkt att man ska skratta åt (men skratta gör man).
Det har gått mer än tjugo år sedan trilogin avslutades. Men Toms, Audreys, Teds, Freds, Alices och Charlottes försök att fly från sig själva och den oförstående omvärlden är tidlösa och älskvärda.
Som avslutning på en heldag då vi visar hela trilogin besöker Whit Stillman Cinemateket för att samtala med filmskribenten Mårten Blomkvist efter visningen av The Last Days of Disco.

Text: Danial Brännström
Läs mer om temat

Skriv ut