Cinemateket
Från Mayerling till Sarajevo

Från Mayerling till Sarajevo

Originaltitel: De Mayerling à Sarajevo

Regi: Max Ophüls

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Hänförande historiskt drama om livet vid det österrikisk-ungerska hovet – från Mayerlingdramat, där kronprinsen och hans blott 17-åriga älskarinna hittas döda, till Franz Ferdinands äktenskap med en hovdam och skotten i Sarajevo. Max Ophüls vältrar sig i hovets elegans och låter sin kamera flyta fritt i jaktstugor, herrgårdar och slott i sin sista europeiska film innan flykten till USA.

Efter det så kallade Mayerlingdramat, på sin tid en enorm internationell skandal där kronprinsen Rudolf av Österrike och hans 17-åriga älskarinna hittades döda i en jaktstuga i vad som verkade vara en självmordspakt, blev Franz Ferdinand nästa i tronföljden. Franz Ferdinand skapar själv stor skandal när han förälskar sig i ärkehertiginnan Isabellas hovdam, grevinnan Sophie von Chotek, i stället för ärkehertiginnans dotter.

Ophüls följer och skildrar det österrikisk-ungerska hovet med vällust: storslagenheten, lyxen, dekadensen och skandalerna fram till Franz och Sophies död i Sarajevo som leder till första världskriget och därmed slutet för kejsardömet. I det historiska dramat hittar Ophüls stoff att leka med. Allt är extravagans och allt måste skildras extravagant. Interiörerna, naturen, festerna och kläder är alla överdådiga och Ophüls lägger inga band på sin förkärlek till kameraåkningar när han skildrar överdådigheten. Kameran är överallt, upp för grandiosa trappor, dansande i stora salonger.

Historiska dramer var populära i Frankrike under 1930-talet och Ophüls, som hade en viss erfarenhet av genren, blev kontaktad för att göra någon form av uppföljare till (sin tidigare arbetsgivare) Anatole Litvaks Mayerlingdramat (1936).

Vid andra världskrigets utbrott blir Max Ophüls inkallad, då han 1938 – efter fem års i exil i Frankrike – blivit fransk medborgare. Han fick då pausa inspelningen av Från Mayerling till Sarajevo för att ta värvning. Kriget var inledningsvis händelselöst för Frankrike och Ophüls fick permission för att avsluta inspelningen och senare permission igen för att klippa filmen.

När Från Mayerling till Sarajevo hade premiär i maj 1940 hade dock Tyskland invaderat och filmen visades i tomma biografer. När Paris föll månaden efter hade Ophüls redan lämnat landet, först till Schweiz, sedan till Portugal och slutligen till USA, där han hoppades få hjälp av gamla vänner med att hitta jobb i Hollywood.

Läs mer om ”Från Mayerling till Sarajevo” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut