Cinemateket
Kärlek blir din död

Kärlek blir din död

Originaltitel: Døden er et kjærtegn

Regi: Edith Carlmar

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

När förmögna överklasskvinnan Sonja lämnar in bilen för reparation träffar hon den betydligt yngre bilmekanikern Erik. De blir omedelbart attraherade av varandra och bryter snart upp från sina respektive förhållanden för att kunna vara tillsammans. Strax därpå är de gifta, men då börjar problemen. Det inledande lyckoruset byts ut mot hysteri, svartsjuka och stormiga gräl och äktenskapet når en destruktiv återvändsgränd.

Vid den norska premiären var det många som förfärades av de erotiska undertonerna i långfilmsdebuterande Edith Carlmars (Norges första kvinnliga regissör) skandalösa film noir. Den vacklande moralen i Kärlek blir din död väckte sådan anstöt att flera föreningar, som kämpade för den nationella dygden, protesterade mot filmen och vissa biografer vägrade visa den. Själv mottog Carlmar dödshot och en mycket provocerad man försökte till och med skjuta henne vid en filmvisning i Oslo. Men publiken strömmade till biograferna, och Kärlek blir din död slutade som en av det årets mest besökta filmer.

Den 23 mars infaller Nordens dag, som uppmärksammar den samarbetsöverenskommelse som tecknades mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige i Helsingfors 1962. På dagen lanserar Danska Filminstitutet i samarbete med Svenska Filminstitutet och Nasjonalbibli­oteket i Norge en ny sajt, Norden på film (nordenpaafilm.org), där man kostnadsfritt kan dyka ner i nordisk historia och se film från de respektive länderna. Norden på film fokuserar på Nordens gemensamma språk­- och kultur­arv och innefattar, utöver själva sajten, ett samarbete mellan cinemateken i Danmark, Norge och Sverige.

Regi: Edith Carlmar, 1949, Norge, 1 tim 28 min, norska, engelsk text, 35 mm, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visnings­ material från Norsk filminstitutt.

Läs mer om ”Kärlek blir din död” i Svensk Filmdatabas

Kärlek blir din död ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris