Cinemateket
L’Intrus

L’Intrus

Originaltitel: L’Intrus

Regi: Claire Denis

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Filosofen Jean-Luc Nancys memoarer blir i händerna på Claire Denis en otäck och suggestiv film där en hjärtsjuk enstöring lämnar sitt enkla liv i det vilda för en resa, över himmel och hav, på jakt efter en son som han aldrig har träffat. I de solkyssta spåren av kolonialism försvinner gränsen mellan dröm och verklighet.

I ett konstnärskap fyllt av hemligheter kan det verka lika lockande som avskräckande när L’Intrus beskrivs som Claire Denis ”mest mystiska, fängslande och märkligt uppfriskande verk sedan Beau travail”. Orden tillhör Damon Smith när han för sajten Senses of Cinema intervjuar Denis om hur en tunn memoarbok av filosofen Jean-Luc Nancy (som medverkade i Denis del av omnibusfilmen Vers Nancy från 2002) blev filmen L’Intrus. Michel Subor spelar enstöringen med hjärtproblem som hemsöks av en dödsängel, knivar ihjäl en främling, samlar ihop obeskattade pengar och lämnar sin ena son i Frankrike för att hitta ett nytt hjärta på svarta marknaden och söka upp en annan son på Tahiti som han aldrig mött.

Redan i prologen etableras ett tema när en kvinna, som senare visar sig vara fru till huvudpersonens son, vaktar gränsen mellan Frankrike och Schweiz. I skogen anas flyktingar, verkliga eller föreställda – det framgår aldrig. Filmen blandar dröm med verklighet, i vad Denis i intervjun ovan liknat vid ”en vilsen båt som driver runt på havet”.

För att förstå sin dragning till den litterära förlagan bestämde sig Denis för att resa runt i ett år. Hon ville reda ut varför så många författare och konstnärer betraktar tropiska öar, långt hemifrån, som sinnebilden för paradiset. ”Jag skäms när jag känner mig som en turist”, har Denis sagt.

I stället för återblickar arbetar Denis intertextuellt med inklippta fragment från Le Reflux, Paul Gégauffs ofärdiga film från 1965. Även den utspelades på Tahiti och med Subor i en av rollerna. Strax innan Le Reflux syntes Subor i Jean-Luc Godards Den lille soldaten (1963), som en fotojournalist som flyr värvning och flyttar till Genève. Ännu en film om korsade gränser.

För ovanlighetens skull filmade fotografen Agnès Godard på vidvinkelformatet Super 35, vilket förutom fina landskapsbilder även bidrar med stora, subjektivt färgade ytor. Denis krävde inte att Subor skulle synas hela tiden, men ville att alla bilder skulle se ut som att de kunde komma direkt inifrån hans huvud.

Skriv ut