Cinemateket
Farväl Falkenberg

Farväl Falkenberg

Originaltitel: Farväl Falkenberg

Regi: Jesper Ganslandt

Skådespelare: Holger Eriksson, David Johnson, John Axel Eriksson, Jesper Ganslandt, Jörgen Svensson

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En sommar i Falkenberg inser fem barndomsvänner till slut att det nog är dags att gå vidare. Genom episodiska scener, vissa dokumentära och andra fiktiva, skildras unga män som fastnat på en plats vid en viss tid och som drabbas av sorg när de inser att minnen inte kan ersätta ett liv. Jesper Ganslandts debutfilm kom 2006 från ingenstans, vann kritikernas hjärtan och uppmärksammades vid internationella filmfestivaler som Venedig och Toronto.

Holger vill aldrig lämna Falkenberg. Hans bror John har däremot ambitioner, men svårt att komma upp ur sängen. Jörgen vill starta en cateringfirma och har redan fixat en logga. Jesper har flyttat till Stockholm, men kommer alltid tillbaka. För David verkar det rulla på, men ingen vet hur han mår egentligen. Det är sommar och vännerna är återförenade som alltid. Men kanske är denna sommar annorlunda för det skaver och det är inte som det brukade vara.

Farväl Falkenberg är en film om att komma tillbaka till småstaden, tillbaka till hemstaden. Men det är också en film om att längta bort och en dröm om att tiden kan stå still.

Jesper Ganslandts och Fredrik Wenzels film är ingen hyllning av eller uppgörelse med Falkenberg. Det finns inget avståndstagande eller nostalgiskt skimmer. Falkenberg är varken en utopi eller en dystopi. Det är däremot en uppgörelse med tanken om att man kan resa tillbaka i tiden genom att resa tillbaka till en plats. De fem vännerna gör vad de kan för att leva i den lögnen – när de ses igen är det som att ingen tid förflutit, som att ingen har förändrats. Vänskapen och det förflutna fetischeras när det blir det enda som är av värde.

Farväl Falkenberg tog tid att göra. SVT och Svenska Filminstitutet var svala, men filmbolaget Memfis och producenterna Lars Jönsson och Anna Anthony trodde på projektet. När filmen till slut blev färdig var det en debut som lät höra om sig. Den reste till filmfestivalerna i Venedig och Toronto och nominerades till en rad Guldbaggar. Tomas Hemstad lyfte fram den i Nöjesguiden som något alldeles unikt inom den svenska filmen: ”Farväl Falkenberg är allt det där som svensk film så sällan får vara. Oinsmickrande, skev och understated.”

Farväl Falkenberg spelades in analogt på 35 mm-film och restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2021.

Text: Danial Brännström.

Efter visningen samtalar Kaly Halkawt med Jesper Ganslandt, Fredrik Wenzel och ett flertal andra som varit inblandade i filmen.

Läs mer om ”Farväl Falkenberg” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut