Cinemateket
Broken Flowers

Broken Flowers

Originaltitel: Broken Flowers

Regi: Jim Jarmusch

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bill Murray är en åldrad, oengagerad Don Juan, som söker upp fyra gamla flammor efter att han via ett anonymt brev har fått reda på att han har en vuxen son. Jarmuschs största publiksuccé, Murrays personliga favoritroll, och ett soundtrack som gav den etiopiska musikern Mulatu Astatke ett uppsving.

Broken Flowers är Jim Jarmuschs mest framgångsrika film. Den vann Grand Prix i Cannes och spelade in över 40 miljoner dollar. Den kom under en period, efter Lost in Translation (2003), där Bill Murray fick ett slags andra genombrott som dramaskådespelare, och Broken Flowers cementerade denna utveckling. Murray spelar den uttryckslösa soffpotatisen Don Johnston, en åldrad kvinnokarl och IT-miljonär, vars senaste flickvän lämnar honom i samma veva som han får ett brev där han informeras om att han har en vuxen son.

Dons granne Winston (Jeffrey Wright), en etiopier i exil med stor familj och två jobb, blir till skillnad från Don eld och lågor över nyheten. Han lägger upp en resplan för hur Don ska kunna besöka de fyra kvinnor som (enligt Dons återskapade tidslinje) skulle kunna vara modern, och ta reda på vem som skickat brevet. Han bistår även med hemmabrända cd-skivor med etiopisk musik (framför allt Mulatu Astatke, vars popularitet slog i höjden efter filmen). Don går motvilligt med på att genomföra projektet och därefter följer fyra möten med i tur och ordning Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange och Tilda Swinton.

Det är alltså på sätt och vis fråga om ännu ett slags episodfilm, där varje gammal flamma ger nycklar till Dons förflutna, och visar hur olika livet kan utveckla sig för personer som en gång i tiden befunnit sig på ungefär samma punkt. Här finns en melankolisk underton, understruken inte minst i slutet, när Murray försöker ge en ung man som han får för sig är hans son något slags valhänt livsråd. Blommorna är brutna (arbetstiteln var Dead Flowers), Jarmuschs kostym blir allt mer tilltufsad, slutpunkten långtifrån självklar.

Kritikerna var positiva, och konstaterade att Jarmusch lyckats ta sig över till mainstream-filmen, utan att förlora sin själ. Skådespelarna hyllades, inte minst Bill Murray, som själv var så nöjd med sin insats att han övervägde att gå i pension, då han kände att han aldrig skulle kunna överträffa den. Så blev det inte.

Läs mer om ”Broken Flowers” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut