Cinemateket
Smultronstället

Smultronstället

Originaltitel: Smultronstället

Regi: Ingmar Bergman

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bitterljuv roadmovie där en äldre läkare på väg till Lund för att promoveras, med sin sons fjärmade hustru som sällskap, ser tillbaka på ett liv av såväl lycka som besvikelser. Smultronstället, med Victor Sjöström i huvudrollen, är ett av Ingmar Bergmans mest ikoniska verk, som i sin tur influerat flera generationer av filmskapare.

Professor Isak Borg drömmer en märklig dröm natten innan han ska åka till Lund för att promoveras till jubeldoktor vid universitetet. Han befinner sig på en folktom gata. På en vägg hänger en klocka som saknar visare. En likvagn fastnar i en lyktstolpe och kistan faller ur och locket åker av. I kistan ser han sig själv.

Så börjar Smultronstället, ett av Ingmar Bergmans viktigaste och mest uppskattade verk. Äran att vara medresenär och chaufför till den vresiga gamla mannen på resan söderut tillfaller Isaks svärdotter, spelad av Ingrid Thulin. Det blir en resa där minnen från barndomen och ett liv som inte riktigt blev som planerat ständigt drabbar Isak och gör gränsen mellan nuet och det förflutna tunn, eller som Isak själv beskriver det: ”Jag vet inte hur det inträffade, men dagens klara verklighet gled över i minnets ännu klarare bilder som steg till mig med styrkan av ett verkligt skeende.”

Victor Sjöström, som bland mycket annat regisserade och hade huvudrollen i Körkarlen (1921), spelar rollen som den åldrade Isak, som tycks vara en blandning av två personer – en mitt i livet och en i slutet. Sjöström var en stor förebild för Bergman som årligen som återkommande kallade just Körkarlen för sin favoritfilm. Sjöström tog sig an rollen som bara en som arbetat med film hela livet kan och Smultronstället är en av höjdpunkterna även i Victor Sjöströms långa karriär.

Den stjärnspäckade ensemblen består av svensk skådespelarelit. Utöver Sjöström spelar Naima Wifstrand och Gunnar Björnstrand sida vid sida med kommande stjärnor som Ingrid Thulin, Bibi Andersson och Max von Sydow. Bengt Idestam-Almquist alias Robin Hood lyfte i Stockholms-Tidningen fram just skådespelarna som en av anledningarna till filmens storhet. Oavsett anledning var de flesta kritiker överens redan vid premiären: Ingmar Bergman hade skapat ett mästerverk. Drömsekvensen i filmens början, glidningarna mellan minne och verklighet, och bilden av Victor Sjöström under ett träd vid sin barndoms smultronställe har inspirerat efterföljande generationer filmare lika mycket som Bergman själv inspirerades av Körkarlen.

I dag är Smultronstället en lika tidlös skildring av hur det är att vara människa som den var för närmare 65 år sen. En varm och bitterljuv film om misslyckanden och en oöverträffad beskrivning av hur märkligt det förflutna och de val man gjort framstår när man blickar bakåt.

Visningen inleds av Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet.

Läs mer om ”Smultronstället” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut