Cinemateket
Motorsågsmassakern

Motorsågsmassakern

Originaltitel: The Texas Chain Saw Massacre

Regi: Tobe Hooper

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

Skandalfilmen som totalförbjöds i Sverige och fick statuera skräckexempel i debatten om videovåld. Tobe Hoopers solkyssta sydstatsmardröm följer ett ungdomsgäng som hamnar i ett avlägset hus fyllt med lampskärmar av människohud, kannibaler och inte minst: den motorsågssvingande Leatherface. Berättelsen är löst baserad på den misstänkte seriemördaren Ed Gein, en gravplundrare som sparade likrester som souvenirer. Hooper har sagt att filmen i grunden handlar om kött, och under inspelningen slutade han äta djur. Många ville inte veta av filmen, men bland genrevänner har den länge betraktats som ett mästerverk. "Motorsågsmassakern är en bra skräckfilm. Jag är beklämd över att regeringen avslagit vårt besvär över biografbyråns totalförbud", sade dåvarande Succéfilm AB:s Peter Fornstam till TT (6/9 1984) efter att ha försökt få en filmkopia godkänd av censuren. Filmgranskningsrådet menade å sin sida att filmen "avtrubbar känslan för människans värde".

Regi: Tobe Hooper, 1974, USA, 1 tim 23 min, engelska, svensk text, digital kopia, bildformat: 1.85:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Studio S Entertainment.

Obs! Den inlånade 35 mm-kopian, som var tänkt att visas 26/4, är tyvärr inte körbar. Istället visas en digital kopia med svensk text.

Läs mer om ”Motorsågsmassakern” i Svensk Filmdatabas

Motorsågsmassakern ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris