Puss & kram
Originaltitel: Puss & kram
Regi: Jonas Cornell
Skådespelare: Sven-Bertil Taube, Agneta Ekmanner, Håkan Serner, Lena Granhagen
Sven-Bertil Taube är stel som en 25 öres glasspinne och Håkan Serner bjuder in barn på vuxenbankett för att fira skrivmaskinsfröken. Puss & kram är en formmässigt lekfull komedi om en säregen ménage à trois i en Östermalmsvåning som fick tidningarna att lyfta fram Jonas Cornells självständighet och utbrista att "svensk film ser konstig ut för närvarande".
Håkan Serners John, som skriver en självbiografisk roman om barndomsminnen från Buenos Aires, kastats ut av sin flickvän och får flytta in hos Sven-Bertil Taubes och Agneta Ekmanners överklasspar i en våning på Karlavägen. De vårdar honom och han serverar dem frukost på sängen i en märklig ménage à trois. En flirt med en maskinskrivningslärarinna i en Hötorgsskrapa rör om i grytan.
Jonas Cornells formmässigt lekfulla långfilmsdebut fick Hanserik Hjertén i Svenska Dagbladet att utbrista att ”svensk film ser konstig ut för närvarande”, och i tidningarna ägnades Puss & kram analyser som framhävde dess originalitet.
I Expressen återkopplade Lasse Bergström till Cornells avhopp från Svenska Filminstitutets filmskola och konstaterade att "han samtidigt hoppat ur alla andra svenska filmskolor" och gått sin egen väg. Bergström ansåg, liksom flera andra kritiker, att Cornell bar släktskap med den engelska dramatikern Harold Pinter "som social iakttagare, kvick replikförare och med det innersta budskapet så djupt gömt i säcken att man kan undra om det existerar", men också att Puss & kram var gjord med säkerhet: "Han gör film som om han aldrig hade gjort något annat.”
Även om filmen för många var svår att artbestämma, vidhöll Cornell att Puss & kram först och främst är en komedi – även om den inte följer genrens traditionella mönster:
”Det som framför allt intresserade mig när jag valde en komediform var den frihet jag uppnådde gentemot kraven på psykologisk sannolikhet. En komedi tillåter mycket förkortade psykologiska skeenden och plötsliga förändringar utan att fordra några förklaringar. D.v.s. förklaringarna kan i varje fall vara ganska abstrakta. Den här friheten ökade mina möjligheter att konstruera intrigen hårt och i överensstämmelse med vissa bestämda avsikter. Det är kanske intrigen, det som händer rent konkret, som är det viktigaste elementet i Puss & kram. Jag uttrycker mig framför allt genom den.” (2)
Som förfilm visas Jonas Cornells första film Hej, en komedi om könsroller.
(2) Jonas Cornell intervjuad av Stig Björkman, ”Reflektioner & avsikter”, i Chaplin, nr. 9 (1967).
Jonas Cornell inleder visningen.
Förfilm:
Hej!.
Regi: Jonas Cornell, medverkande: Stig Torstensson, Agneta Ekmanner, 1965, Sverige, 13 min, svenska, 35 mm, bildformat: 1.37:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.