Cinemateket
Bild av analog projektor
Analog projektor. Foto: Christopher Mair

Frågor och svar om Cinemateket

Här besvaras vanliga frågor angående Cinematekets verksamhet, biljettinköp, åldersgränser och visningar. Vid övriga frågor kontakta gärna vår redaktion. För närmare kontaktuppgifter, se nedan.

Vad är Cinemateket?

Genom att kuratera Svenska Filminstitutets filmsamlingar kompletterat med film från andra arkivs samlingar och kommersiella aktörer bidrar Cinemateket till att öka kännedomen om och intresset för filmhistorien.

Läs mer om Cinemateket och vår historia.

Biljetter och förmånskort

Måste jag ha ett förmånskort för att besöka Cinemateket?
Nej, visningarna är öppna och inget förmånskort behövs för att besöka Cinemateket. 

Kan man köpa biljetter i förväg?
Ja, i samband med att vi släpper ett program är det möjligt att i förväg köpa biljetter till alla visningar som ingår det programmet. Biljetterna går att köpa på webben, och i kassan på Filmhuset. Om det är kö i kassan får du plocka ut biljetter till högst fem visningar.

Hur köper jag biljett med förmånskort (Cinemateketkortet/Stora Cinemateketkortet?
Du väljer film och föreställning. I nästa steg, "Välj biljetter och platser", trycker du till höger på "Biljettyper", och får då upp flera anpassade biljettalternativ. Om du har Stora Cinemateketkortet tillkommer en bokningsavgift på 10 kronor vid webbköp.

Vad händer om jag tappar bort mitt förmånskort?
Observera att kortet är en värdehandling, och ska förvaras säkert när det inte används. Borttappat kort ersätts ej.

Måste jag skriva ut biljetterna?
Nej, det går lika bra att visa upp biljetten/biljetterna i en smartphone eller läsplatta vid entrén. Kassan i Filmhuset kan även söka upp ditt biljettköp och skriva ut din biljett, om du inte har den med dig.

Varför måste jag fylla i mina uppgifter varje gång jag köper en biljett?
Ett tips är att aktivera den funktion i din webbläsare som kommer ihåg vad du skriver i formulär, via inställningar. På så sätt behöver du bara skriva första bokstaven eller siffran i varje fält, resten fylls i automatiskt. Obligatoriska fält är förnamn, efternamn, födelsedatum och epostadress.

Vad gäller för återköp av biljetter?
Återköp tillåts enbart vid tekniska fel, inställda visningar eller programändringar. Bokningsavgift återbetalas ej.
Kontakt: filmhuset@ahouse.se

Kan biljetter lagras på mitt förmånskort?
Tills vidare kan biljetter inte laddas på våra två förmånskort, men vi undersöker möjligheten att införa den funktionen i framtiden.

Läs mer under Biljetter och förmånskort.

Program och biografer

Var visas Cinematekets filmer?
I Stockholm visas våra filmer alltid i våra biografer på Filmhuset vid Gärdet förutom i enstaka undantagsfall. I Göteborg på Capitol och i Malmö på Spegeln.

Hur tar jag mig till Filmhuset?
Buss 76, 72, och 4 och 1 stannar alla i närheten av Filmhuset. Du kan även ta tunnelbanan till Karlaplan och promenera cirka 8 minuter till Filmhuset. Läs mer.

Filmen visas bara en gång, varför?
Nästan alla filmer visas vid ett tillfälle per programomgång, för att hålla en bredd i programmet och visa så många olika titlar som möjligt och för att det mycket sällan finns publikunderlag nog för flera visningar av samma titel. 

Vad gäller vid olika åldersgränser?
Olika åldersgränser gäller för olika filmer, i programmet framgår åldergränsen för respektive film. På filmerna med 11-årsgräns får man vara 7 år och på filmerna med 7-årsgräns får man vara under 7 år om man är i sällskap med en vuxen. Sedan 1 mars 2017 är det tillåtet för besökare i åldrarna 11-14 att se film med 15-årsgräns i vuxet sällskap. 

Varför saknas svenska undertexter på en del visningar?
I första hand visar vi filmer som deponerats till Svenska Filminstitutets filmarkiv av filmernas svenska distributörer, efter att filmerna slutat visas på biograf. Då har filmerna svensk text. Många filmer finns dock inte i vårt arkiv eller är i för dåligt skick för att visa och då lånar vi filmkopior av utländska arkiv, vilket innebär att de saknar svenska undertexter. Att låta översätta och texta en film för en enstaka visning är tyvärr alltför kostsamt. Om det inte går att få tag i en svensktextad kopia visar vi filmer med engelska undertexter, engelsk dialog utan undertexter, eller i vissa fall med undertexter på norska eller danska.

Varför visas ibland slitna filmkopior?
I så stor utsträckning som möjligt visar Cinemateket analoga kopior av filmerna, detta för att visa dem så nära originalskick som möjligt. Givetvis visas alltid den bästa möjliga kopian, även om de ibland är rätt slitna, och innan varje visning görs en bedömning om dess skick är hållbart eller inte.

Vem bestämmer vilka filmer som ska visas?
Det gör i första hand Cinematekets redaktion. Emellanåt samarbetar vi med externa aktörer och curators.

Hur gör jag för att meddela Cinemateket att jag har ny adress?
Mejla till Cinemateket på cinemateket@filminstitutet.se eller ring 08-665 11 00

Kan man få tag på gamla programtidingar?
På vår webbsida finns vissa äldre programtidningar upplagda som pdf under Tidning. Sidan kommer att uppdateras med fler äldre program.De kan även beställas från arkivet för beskådan i Filminstitutets bibliotek.

Finns filmen på dvd eller vod?
Filminstitutet säljer inte dvd eller Blu-ray. Vi kan endast hänvisa till den vanliga köp- och säljmarknaden, eller webbtjänster som vodeville.se för att se om filmer finns tillgängliga att strömma. Du kan också låna filmer på Filmhusets bibliotek.

Vid övriga frågor kontakta cinemateket@filminstitutet.se

Skriv ut