Cinemateket

Maggie Smith

”Det är nästan löjligt, fram till Downton Abbey levde jag ett helt normalt liv. Jag gick på teater, på utställningar och sånt helt fritt. Och nu kan jag inte det längre. Det är fruktansvärt.”

Adlade skådespelerskan Maggie Smith ogillar skarpt sin relativt nyförvärvade roll i rampljuset. Efter en livslång karriär inom teater och film var det först med rollen som professor Minerva McGonagall i Harry Potter och senare med populära tv-serien Downton Abbey som den nu 84-åriga Smith började bli igenkänd på gatan.
Det är ytterst ovanligt att skådespelare får sina stora genombrott så sent i livet. För de allra flesta är det i stället då karriären börjar dala. Men Maggie Smith har inte bara haft tur, det är framför allt på grund av professionell skicklighet som hon ror hem åtråvärda roller. Få skådespelare kan som hon leverera vassa repliker med lika delar torr sarkasm och värme. Hon är kvick, underfundig och spirituell, och rymmer såväl grace som neurotiska utsvävningar. Smith utstrålar något tidlöst och högdraget, snudd på aristokratiskt, och hör definitivt mer hemma i Merchant-Ivorys behagfulla kostymdramer än i Andrea Arnolds och Mike Leighs skitiga arbetarklasskildringar.
Kanske beror det på att hon är uppvuxen i Oxford och började sin bana på teatern, där hon fortfarande känner sig mest hemma, med pjäser av Shakespeare och andra tunga dramatiker. Bland annat spelade hon titelrollen i Ingmar Bergmans internationella uppsättning av Hedda Gabler 1970.
Men parallellt med teatern har filmen alltid funnits där. Från det prisade genombrottet 1958 i Brott lönar sig inte har Smith mängder av filmer i bagaget, och har spelat allt från lättfotad smugglare till hamnskiftande lärarinna. Hon har nominerats till och vunnit otaliga priser, bland annat två Oscars – bästa kvinnliga huvudroll för Miss Brodies bästa år och bästa kvinnliga biroll för California Suite.
Så det där med att hon var i stort sett okänd innan Downton Abbey är kanske ändå inte helt sant. I september är hon tillbaka i sin paradroll som Violet Crawley, grevinna på Grantham, i långfilmen baserad på serien.
I samband med det visar vi nio av Maggie Smiths mest minnesvärda filmer.

Text: Tora Berg

Lästips: Michael Coveney, Maggie Smith: A Biography (Weidenfeld & Nicolson, 2015)