Cinemateket

Julie Delpy

Julie Delpy är regissör, manusförfattare, skådespelare, kompositör och sångerska. Hon föddes i Frankrike av skådespelande föräldrar, flyttade till USA i tonåren, utbildade sig på filmskola i New York och drog vidare till Hollywood. Delpys dubbla nationaliteter speglas inte minst i filmerna 2 dagar i Paris och 2 dagar i New York, där hennes rollfigur Marion medlar mellan kulturkrockande fransmän och amerikaner.
Hon fick sin första riktiga filmroll i Jean-Luc Godards Detektiv vid 14 års ålder och slog igenom i Krzysztof Kieslowskis Den vita filmen. Många känner igen henne från Bara en natt, Bara en dag och Before Midnight, där Delpy och Ethan Hawke möts och återses med sju års mellanrum.
2002 regisserade hon sin första långfilm, Looking for Jimmy, 2005 Oscarnominerades hon (tillsammans med Hawke, Richard Linklater och Kim Krizan) för manuset till Bara en dag och 2007 fick hon sitt genombrott som regissör med 2 dagar i Paris. I själva verket hade hon skrivit manus hela livet, bland annat påhejad av Godard och Kieslowski. Hon spelar själv i alla sina filmer, men inte av fåfänga utan för att hon annars inte får dem finansierade. Skådespelaren Julie Delpy är än så länge en större stjärna än regissören Julie Delpy.
Delpy har inget djupseende. Hennes synfält är tvådimensionellt, som filmduken. Däremot finns det alltid någonting under den oftast dialogtäta, komiska ytan. Vi visar fem av hennes långfilmer.

Text: Anders Annikas

Lästips: Cath Clarke, ”Julie Delpy: ’Women were bred to be directors’”, The Guardian (12 januari 2018)