Cinemateket

Jörn Donner

”Jag har hört att svenska ungdomar har problem med finnar. Använd ACO Acnelösning. Den hjälper inte mot alla sorters finnar, men den är bra.”

Mannen i reklamfilmen är Jörn Donner, talkshowvärden 1980-talets svenska tv-tittare älskade att hata: han som satt i en snurrstol och svor och kedjerökte och förolämpade folk, med ett whiskyglas i handen.

Donner var författare, filmkritiker, regissör, byråkrat, producent och politiker. Han kom från en högborgerlig finlandssvensk familj och hade ett ben i det ”självgoda” Sverige och ett i det ”politiska slowfox-landet” Finland. Han skrev 63 böcker, recenserade i Dagens Nyheter och Bonniers Litterära Magasin, gjorde svenska filmer som ingen såg och finsk mjukporr som utlöste panik, var vd för Svenska Filminstitutet, gav Ingmar Bergman nyckeln till kassaskåpet och blev dödsfiende med Bo Widerberg och Vilgot Sjöman, tog emot Oscarstatyetten för Fanny och Alexander, satt i finska riksdagen för Svenska Folkpartiet och var EU-parlamentariker för finska socialdemokraterna. Han dog i januari, 86 år gammal, utan att ha hunnit resa till Antarktis.

Mycket av det Donner fick gjort handlade om Bergman; boken Djävulens ansikte, två dokumentärer, Filminstitutets ekonomi. Men de svenska1960-talsfilmerna, där människor han kallar vanliga möts och skiljs, är helt hans egna. Kritikerna skrev om kyla och slutenhet och Donner åkte hem. Efter tio år återvände han med en Märta Tikkanen-filmatisering alla tyckte var bättre.

2019 gjorde Alberto Herskovits och Olavi Linna En film om Jörn Donner, där Donner skäller ut dem för att de inte kan filma, men sedan snällt medverkar.

”Harry Schein brukade alltid upprepa det där att jag aldrig kan bli som Ingmar Bergman. Det är klart att jag inte kan bli som Ingmar Bergman. Det kan bara Ingmar Bergman bli. Jag vill inte bli som någon annan. Aldrig. Jag vill bli som Jörn Donner.”

I en närbild ler han lurigt och drar ett Baudelairecitat: ”Il faut épater les bourgeois”, ”man måste chockera borgarna”. Han gjorde sitt bästa för att reta upp resten av mänskligheten också.

Text: Nina Widerberg, filmskribent

Lästips: Jörn Donner, Mammuten (Bonnier, 2013); Jörn Donner, Varför finns jag till (Söderström, 1998).