Cinemateket

Sounds of Silence – Sju dagar stumfilmsfestival

Sju stumfilmer – från Mauritz Stillers Gunnar Hedes saga till Alfred Hitchcocks Utpressning – ackompanjeras av vitt skilda musiker från sju olika europeiska länder, i ett samarbete med EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Stockholm.

När Cinemateket, som då hette Filminstitutets filmklubb, slog upp dörrarna i september 1964 var Charles Chaplins stumfilm Cirkus från 1928 första filmen ut. 1964 kunde filmhistorien delas upp i två ungefär lika stora delar – stumfilmen, som var allenarådande från 1895 fram till ungefär 1930, och ljudfilmen, som dominerat sedan dess. Att visa stumfilm var förstås en självklarhet för Cinemateket. Och det är också i dag, ytterligare 57 år senare – för att stumfilmen alltjämt är en viktig del av filmens historia, för att stumfilmstiden frambringande många mästerliga och/eller inflytelserika verk, och för att en del av de filmiska uttryck som frodades i stumfilmen försvunnit och därför är unika för filmer från den här tiden.

När Cinemateket visar stumfilm sker det ibland med musik som i efterhand lagts på filmkopiorna, för att de distribuerats efter ljudfilmens inträde eller för att originalmusik spelats in på nytt utifrån bevarade partitur. Men allt som oftast sker det till ackompanjemang av levande musik. Stumfilmen var inte stum. Allt som oftast fanns det musiker i salongen (eller en grammofon) som levandegjorde bilderna på duken. Genom historien har det främst varit pianister, och det är också vanligast på Cinemateket. Men ibland är instrumenteringen en annan, och ibland får också en samtida ljudbild möta stumfilmen för att rekontextualisera den och för att få uppleva hur något händer i mötet mellan då och nu.

2014 genomförde Cinemateket projektet ”Sounds of Silence”, där samtida musiker komponerade och framförde ny musik till stumfilmer. I år återvänds denna rubrik till en sju dagar lång stumfilmsfestival, som anordnas tillsammans med EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Stockholm. Musiker från Litauen, Polen, Tyskland, Ungern, Spanien, Ukraina och Frankrike kommer att ackompanjera varsin stumfilm. De flesta filmerna är regisserade av stora namn, som Mauritz Stiller, Alfred Hitchcock och Michael Curtiz, men filmerna kanske inte alltid är deras mest berömda. Det blir sju kvällar av spännande möten mellan kända och okända bilder och ljud, gammal film och ny musik, från hela Europa.

Festivalen genomförs i samarbete med EUNIC Stockholm, Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark, med stöd från Litauiska Kulturinstitutet, Polska institutet i Stockholm, Goethe-Institut Schweden, Ungerns ambassad i Stockholm, Instituto Cervantes och Spaniens ambassad i Stockholm, Ukrainska institutet i Sverige och Institut français de Suède.

Kuraterat av Danial Brännström och Anders Annikas, i samarbete med respektive ambassad/institut.