Evenemang och seminarier
Köttbullar som skrattar
Mera köttbullar!! Johan Hagelbäck (2012)

Barnens Filmdag 2022 - Fri entré!

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria! Den 9 oktober öppnar Filmhuset dörrarna för alla barn för att ge dem chans att upptäcka och uppleva filmhistorien samt själva få skapa film. Särskilt för denna dag ges möjlighet att besöka arkiv och filmhistoriska rum som annars är stängda för allmänheten. Arrangemanget pågår klockan 10.00 – 17.00 och det fullständiga programmet hittar du nedan. Varmt välkomna!

 

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria!

Alla filmvisningar och aktiviteter är kostnadsfria, men till flera programpunkter är antalet platser begränsat. Biljetter hämtas ut på plats i Filmhusets kassa samma dag. Till filmvisningarna i Bio Victor kan du skaffa en biljett redan nu. Programmet passar särskilt för barn i åldern 5–12 år, men alla är välkomna!

Filmhusets krog och café har öppet 10–18 och serverar lunch, fika och annat smått och gott.

Drop in-aktiviteter

Kom och gå som du vill mellan 10.00 och 17.00. Inga biljetter behövs.
För webben verkstäder.jpgSkapa konstfilm
Genom att måla direkt på filmremsan skapas färgranna konstfilmer. Filmerna premiärvisas ackompanjerade på piano av stumfilmsmusikern Edward von Past i Bio Victor kl 12:30 och 16.30. Visningarna är gratis och ingen biljett behövs.

Besök Biblioteket
Besök Sveriges enda specialbibliotek förfilm. Se en liten utställning om animatören Johan Hagelbäck och upptäck hans animerade kortfilmer med en kompis i minibion. Missa inte heller lånefilmerna för barn! Högst upp i biblioteket får du möjlighet att skapa din egen filmaffisch till en film du sett under dagen, din favoritfilm eller kanske till filmen om ditt liv! Ett urval av affischerna publiceras sedan under hösten på svenskfilmdatabas.se.

Gör din egen flip book
Klipp, rita, färglägg och skapa rörliga bilder!

Filmrecensent för en dag
Se en film i biograferna eller i minibion och skriv eller rita en recension. Till din hjälp finns två filmrecensenter, Wanda Bendjelloul (TV4, Dagens Nyheter) och Jacob Lundström (Dagens Nyheter, FLM). Ett urval av recensionerna publiceras sedan under hösten på svenskfilmdatabas.se.

Tipspromenad
Testa dina filmkunskaper och se om du kan identifiera de filmhistoriska föremålen! 

I biograferna

Biljett hämtas i Filmhusets kassa eller förbokas på webben*. Både barn och vuxna behöver biljett.

*En bokningsavgift på 10 kronor utgår vid köp på webben, avgiftsfritt vid köp i kassan i Filmhuset.

Tjorven,-Båtsman-och-Moses_001-600-dpi.jpg
Tjorven, Båtsman och Moses
I första filmen om invånarna på skärgårdsön Saltkråkan förtrollar Tjorven och Stina en groda till en prins, och Vesterman råkar fånga en sälunge som barnen tar hand om och döper till Moses. 
Plats och tid: Bio Victor, 10.30-12.00
Förboka biljett här!

Mera-köttbullar.jpgMera köttbullar!!
Som alla vet har köttbullar också mänskliga egenskaper. I Johan Hagelbäcks sex animerade Kortfilmer om köttbullar tas ämnen som kamratskap, mobbning, nyfikenhet, ilska, glädje och mod upp.
Plats och tid: Bio Victor, 13.30-14.00
Förboka biljett här!

Selma-och-Johanna_001.jpgSelma & Johanna – en roadmovie
Johanna är elva år och får beskedet att hon måste gå om fjärde klass. Hon vägrar att acceptera beslutet och bestämmer sig för att rymma och bege sig ner till Strasbourg där hon tänker stämma sin lärare inför Europadomstolen. Med sig tar hon bästisen Selma.
Plats och tid: Bio Victor, 14.30-16.00
Förboka biljett här!

Guidade turer och den magiska lampan

De guidade turerna och den magiska lampan är gratis men biljett behövs. Biljetter hämtas ut i kassan samma dag. Observera att antalet platser är begränsade. Både barn och vuxna behöver biljett.För webben rundturer.jpgDen magiska lampan
En av föregångarna till moderna filmprojektorer kallades för laterna magica, eller trollykta. Vi har plockat fram en skioptikon-projektor från tidigt 1900-tal och skapat en unik sagostund i Bio Mauritz med projicerade ljusbilder, ledd av en ciceron och stumfilmsmusikern Edward von Past som tar publiken med på resor till fantasins värld.
Plats och tid: Bio Mauritz, se schema för tider.

Besök filmarkivet
Följ med ner till källaren och se den så kallade kasematten, där den svenska filmhistorien bevaras i minusgrader i årtionden. Och se hur gammal analog film restaureras och blir digital.
Plats och tid: Samling i foajén, se schema för tider.

Besök maskinrummet
Filminstitutets biografmaskinister visar upp biografens hjärta och Filmhusets unika projektorer. Följ med och se hur man laddar och visar film och se biosalongerna genom maskinrummets kikhål.
Plats och tid: Samling i foajén, se schema för tider.

Hitta hit

Filmhuset ligger vid Gärdet i Stockholm, Borgvägen 1. Det går att ta sig hit med både bussar och t-bana: buss 1, 4, 76, t-bana Karlaplan.

Mat och dryck

Filmhusets café och restaurang håller öppet under hela Barnens Filmdag och serverar både barnvänlig mat och fika.

Schema i pdf-format

 

Skriv ut