Filmrummet
Monia Chokri och Mark Jenkins, regissörer
Foto Monia Chokri: privat, foto Mark Jenkin: Steve Tanner

Far and Wide – hur får man fart på sin debutfilm?

Onsdagen den 13 november arrangerade Filmrummet tillsammans med Stockholms internationella filmfestival ett inspirationsseminarium om att långfilmsdebutera. Vad finns det för kreativa utmaningar eller möjligheter i utveckling och produktion? Hur finansierar man sin debutfilm? Bör man ha en festivalstrategi? Hur går en lansering till?

Datum och tid: Onsdag 13 november kl 13.00–16.30, med efterföljande mingel till kl 18.00.
Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm.

Utifrån två aktuella långfilmsdebutanter pratade vi om kreativa utmaningar, finansieringsstrategier, festivalprocesser, fallgropar och smarta lösningar för att få sin långfilmsdebut att flyga. Vi samtalade med den brittiske regissören Mark Jenkin vars lågbudgetdebut Bait hade världspremiär på Berlinale 2019 och hyllats som ”Ett genuint modernt mästerverk”. Samtalet fortsatte med den kanadensiska regissören och skådespelaren Monia Chokri (Hjärtslag, Laurence Anyways) vars debutfilm Jag och min bror var invigningsfilm i sektionen Un Certain Regard i Cannes i år, och vann Coup de coeur.

Vi fick även ta del av personliga videohälsningar från ett antal svenska regissörer, manusförfattare och producenter som deltagit i några av de mest spännande internationella filmlabben: Torino SciptLab (Frida Kempff), TIFF Filmaker Lab (Johanna Pyykkö), Rotterdam Lab (Sigrid Helleday), Les Nuits en Or, Tour in Europe av French Academy of Cinema (les César) (Ahmed Abdullahi) samt Cine Qua Non Lab (Nathalie Álvarez Mesén). Ett antal filmskolor berättade också om sina respektive utbildningar.

Programmet avslutades med Wild Card, Svenska Filminstitutets satsning på nya generationens röster, där varje regissör får 400 000 kr i utvecklingsstöd för att göra en skissfilm till sin första långfilm. Vi samtalade med förra årets vinnare Jerry Carlsson, Ernst de Geer och Fanny Ovesen, innan årets Wild Card tillkännagavs och firades med en vinnarcocktail.

Moderator för programmet var Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

Detta evenemang var ett samarbete mellan SVT, Stockholm internationella filmfestival, Institutionen för film och media StDH/SKH, Alma Manusutbildning, Akademin Valand och Svenska Filminstitutet.

 

PROGRAM

 

13.00–13.45 Q&A: Mark Jenkin – Bait 

Mark Jenkin är en brittisk regissör vars lågbudgetdebut Bait hade världspremiär på Berlinale 2019 och tävlar om Bronshästen på årets upplaga av Stockholms internationella filmfestival. Filmen har blivit en viral publiksuccé i Storbritannien och hyllats av kritikerna som ”Ett genuint modernt mästerverk” (Mark Kermode). Utöver att vara filmad, klippt och skriven av Jenkin är hela filmen framkallad av regissören själv i hans studio i Cornwall. Vi pratar om den unika produktionen av Bait och vägen fram till lansering.
Moderator: Andra Lasmanis, Projektledare Moving Sweden, SVT. 
Samtalet hålls på engelska.

13.45–14.00 Filmlabb del 1
Personliga videohälsningar från regissören och manusförfattaren Frida Kempff (Vinterboj, Micky badar) om Torino SciptLab; regissören och manusförfattaren Ahmed Abdullahi (Martyren, I am Dublin) om Les Nuits en Or, Tour in Europe av French Academy of Cinema (les César) samt producenten Sigrid Helleday (Toppen av ingenting) om Rotterdam Lab.

14.00–14.30 Filmskolor
Institutionen för film och media StDH/SKH, Alma Manusutbildning och Akademien Valand presenterar sina respektive utbildningar.

14.30–14.50 PAUS
I pausen finns representanter för filmskolorna tillgängliga för frågor.

14.50–15.35 Q&A: Monia Chokri – Jag och min bror (La femme de mon frère)
Den kanadensiska regissören och skådespelaren Monia Chokris långfilmsdebut Jag och min bror prisades med juryns Coup de coeur i sektionen Un Certain Regard i Cannes i år. Filmen handlar om moderna familjekonstellationer och milleniegenerationens förbannelse, och bjuder på både filmtekniska överraskningar och oväntade kameravinklar. Monia Chokri delar med sig av skaparprocessen och filmens framgångssaga.
Moderator: Jonas Pedersen Hardebrant, Distribution Manager, TriArt
Samtalet hålls på engelska.

15.35–15.45 Filmlabb del 2
Personliga videohälsningar från regissören och manusförfattaren Nathalie Álvarez Mesén (Molt, Filip) om Cine Qua Non Lab, och regissören och manusförfattaren Johanna Pyykkö (The Manila Lover, Vi ska plocka Pascal i natt) om TIFF Filmaker Lab.

15.45–16.15 Wild Card – en satsning på den nya generationens unika röster
Ett år senare. Hur har det gått? Vi följer upp förra årets Wild Card: Fanny Ovesen, Jerry Carlsson och Ernst de Geer. Hur har utforskandet av deras långfilmsidéer sett ut? Filmskaparna delar generöst med sig av sina erfarenheter och visar smakprov ur sina skissfilmer. I samtal med Helen Ahlsson.

16.15–16.30 Wild Card 2019
Årets Wild Card tillkännages av Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Svenska Filminstitutet, tillsammans med Wild Card-juryn, bestående av alla fiktionskonsulenter.

16.30–18.00 Vinnarcocktail
Välkommen att mingla tillsammans i Filmhusets restaurang.

Skriv ut