Filmrummet
Sammansatt bild på en man som dansar och en man som promenerar med en resväska
”And Then We Danced”, foto: Anka Gujabidze “Jag kommer hem igen till jul”, foto: Josef Persson

Hur mår den svenska queerfilmen?

Under Pride bjuder Filmrummet in till ett samtal om svensk queerspelfilm med utgångspunkt i två aktuella filmer med queertema, ”And Then We Danced” och ”Jag kommer hem igen till jul”, båda med svensk premiär i höst.

Varför har det gjorts så få svenska spelfilmer med queertema de senaste åren? Hur skildras queer i svensk film idag? Och vad kan vi lära av internationella succéer? Regissörerna Ella Lemhagen och Levan Akin samt producenten Mathilde Dedye samtalar med Svenska Filminstitutets konsulent för lång spelfilm Madeleine Ekman.

Ella Lemhagens Jag kommer hem igen till jul, som är baserad på Peter Jöbacks erfarenheter och texter, har en queer huvudkaraktär men där temat i stort sett är okommenterat. Filmen handlar om världsstjärnan Simon som kommer hem till Sverige för att fira jul, med allt vad det innebär av gamla familjeroller men också begravda familjehemligheter.

Levan Akins And Then We Danced, med bejublad premiär i Cannes, har ett mer tydligt queertema och utspelar sig i den könskonservativa och homofoba georgiska dansvärlden. Den unga dansaren Merab ställs inför sitt livs utmaning när han förälskar sig i sin största rival på danskompaniet.

And Then We Danced har svensk premiär den 11 sep, Jag kommer hem igen till jul den 8 november.

Medverkande:
Levan Akin, regissör (And Then We Danced)
Mathilde Dedye, producent (And Then We Danced)
Ella Lemhagen, regissör (Jag kommer hem igen till jul)
Ev fler medverkande tillkommer

Moderator:
Madeleine Ekman, konsulent lång spelfilm, Svenska Filminstitutet

Datum och tid: Fredag 2 augusti kl. 14.00–15.00
Plats: Pride House, Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98
Anmälan: Fri entré, ingen föranmälan

Skriv ut