Filmtittande och kreativitet i spåren av en kris – hur tittar och tänker vi nu och framåt?
När biograferna tvingades stänga ner har publiken fått vända sig till andra plattformar för att se film. Medan VoD-tjänster är ett alternativ att få ut film och nå publik, så har biograferna drabbats hårt. Vilka konsekvenser innebär de förändrade tittarvanorna för branschen? Den 27 augusti bjöd Filminstitutet in till ett webinarium där två paneler diskuterade omständigheterna ur olika perspektiv. Vad hände när pandemin slog till, vilka nya vägar fick man ta och hur ser man framåt? Ta del av samtalet nedan, vi baklagar ljudet i delar av inspelningen.
Längst ner på sidan kan du läsa om vad Svenska Filminstitutet har vidtagit för åtgärder med anledning av pandemins negativa effekter på svensk filmbranch, liksom ta del av statistik om vod och filmtittande med mera.
När krisen är över, kommer vi återgå till det normala, eller har våra filmvanor förändrats i grunden? Under 90 minuter diskuterades VoD-premiärer, biografernas situation, kreativa lösningar och nya möjligheter med representanter från branschen som berättade hur deras arbete har sett ut under pandemin.
I första delen av seminariet fick vi höra Jakob Abrahamsson (VD, Nonstop Entertainment och Bio & Bistro Capitol), Per Mårtensson (programdirektör, Filmstaden) och Peter Öhman (Head of Content & Publishing, SF Anytime) diskutera förändrade releaseplaner och situationen på bio och VoD. De berättade om nya vägar att möta publiken och resonerade kring vad de tror att vi får med oss av detta i framtiden.
I andra delen fick vi höra två regissörer berätta hur man mitt i en pågående process tvingades ställa in, ladda om och komma igen. Premiären av Henrik Schyfferts (regissör) film Spring Uje spring sköts upp. Mårten Klingberg (regissör) var mitt uppe i inspelning av sin nya film Ur spår. Vad händer med en filmskapares kreativitet i en sådan situation och vad gör man när kontakten med publiken uteblir? Hur är det att debutera med sin första långfilm? Isabel Andersson (regissör) berättade om sin regidebut, dokumentären Lena.
Moderator: Amie Bramme Sey
Tid och datum: Torsdag 27 augusti, kl 09.30 – 11.00
Läs mer om vad Svenska Filminstitutet har vidtagit för åtgärder med anledning av pandemins negativa effekter på svensk filmbranch:
https://www.filminstitutet.se/sv/sok-stod/filminstitutets-stod/forandringar-av-stodgivning-med-anledning-av-covid-19/
Svenska Filminstitutets statistik om vod och filmtittande:
https://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2020/fortsatt-okat-filmtittande-pa-vod/
Filmåret i siffror 2019:
Publicerad 17 augusti 2020