Filmrummet
Bild från filmen Att angöra en brygga
© AB Svensk Filmindustri (1965) Foto: Jarl Ekenryd

Små och stora misstag – ett bjussigt online-seminarium om att våga misslyckas

För att lyckas måste man också våga misslyckas. Fredagen den 8 maj bjöd Filmrummet in till ett online-seminarium om inspirerande, avskräckande och underhållande misstag från historien fram till idag. Hur behåller man modet som filmskapare? Vi kikade in i aktuella projekt från Filminstitutets lågbudgetsatsning Moving Sweden, och fick lyssna till ett samtal mellan Wild Card-vinnarna från 2018 och 2019. Samtalet finns att se nedan.

Seminariet inleddes med nedslag bland historiska misstag där vi bjöds på både inspirerande och underhållande fadäser. Tre filmarbetare delade sedan frikostigt med sig av sina misstag. Kanske behöver inte alla missar vara misslyckanden utan visar sig i slutändan vara rena lyckokasten?

Vi gläntade på dörren till fyra sprillans nya långfilmer och en kortserie från Filminstitutets och Sveriges Televisions lågbudgetsatsning Moving Sweden, och bjöds på klipp från filmerna och tankar från filmskaparna om utmaningar, lösningar och mod. Projekten är Andra sidan, Inland, Knackningar, Snälla kriminella och Amningsrummet. Vi fick även senaste nytt kring pengar och riktlinjer från Andra Lasmanis, projektledare på SVT och Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Svenska Filminstitutet.

Seminariet avslutades med en glad nyhet och ett samtal mellan första årets Wild Card; Jerry Carlsson, Fanny Ovesen och Ernst De Geer, och andra årets vinnare; Amanda Björk, Jonathan Nikolaj Heinius och Nathalie Álvarez Mesén, som utbytte erfarenheter och delade med sig av misstag, tips och trix i resan mot en färdig film. Wild Card är Filminstitutets megaboost för den nya generationens röster där nyutexaminerade regissörer får möjlighet att utveckla sin långfilmsidé.

Medverkande:
Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden, Svenska Filminstitutet
Wanda Bendjelloul, producent och filmkritiker
Amanda Björk, Wild Card 2019
Maria Blom, regissör och dramatiker
Jerry Carlsson
, Wild Card 2018
Katinka Faragó, producent och scripta
Ernst De Geer, Wild Card 2018
Jonathan Nikolaj Heinius, Wild Card 2019
Lina Norberg Johansson, talangansvarig, Svenska Filminstitutet
Alexander Karim, skådespelare
Andra Lasmanis
, projektledare Moving Sweden, SVT
Nathalie Álvarez Mesén, Wild Card 2019
Fanny Ovesen, Wild Card 2018

Moderator är Per Perstrand, kommunikatör, Svenska Filminstitutet

Datum och tid: Fredag 8 maj kl 10.00–11.30

Skriv ut