Filmrummet
Från inspelningen av Apples av Christos Nikou. Foto: XXX
Från inspelningen av Apples av Christos Nikou. Foto: Domniki Mitropoulou

Triangle of Success – samarbete som debutantstrategi

Onsdagen den 18 november bjöd Filmrummet tillsammans med SVT och Stockholms filmfestival in till ett gediget inspirationsseminarium om att långfilmsdebutera. Fokus låg på samarbete och den kreativa triangeln mellan regissör, manusförfattare och producent, på resan mot långfilmsdebuten. Samtalet spelades in och finns att se nedan.

Vi får träffa internationella debutanter, lyssna till aktuella svenska debutantprojekt och se exklusiva smakprov ur deras skissfilmer. Vi får också ta del av erfarenheter, konkreta tips och strategier från branschen för hur man når fram till långfilmsdebuten. Avslutningsvis avslöjar vi de nya Wild Card-vinnarna.

När: 18 november kl. 14.00–16.10
Var: Samtalet strömmas digitalt

PROGRAM 18 november kl. 14.00–16.10

Per Perstrand, presskoordinator och kommunikatör på Svenska Filminstitutet, introducerar dagen

14.00 Hälsning från hemlig internationell gäst

14.05–14.25 Internationell succé – Apples
Vi träffar teamet bakom den hyllade debutfilmen Apples, (Grekland/Polen/Slovenien) som hade premiär på Venedigs filmfestival och nu är aktuell på Stockholms filmfestival. Christos Nikou (manus och regi), Stavros Raptis (manus) och Iraklis Mavroidis (producent) berättar om hur deras process sett ut, och om resan från idé till internationell succé. Journalisten Wendy Mitchell leder samtalet som hålls på engelska.

14.25–14.30 Videohälsning: branschtips till debutanter

14.30–14.50 Moving Sweden – Amina
Moving Sweden är SVTs och Svenska Filminstitutets satsning som sedan 2018 fokuserar på lågbudgetlångfilm för första- och andragångsregissörer som vill förnya svensk film. Nu är två av filmerna bioaktuella, Inland och Andra sidan, och fem projekt är på gång med en härlig bredd av komedi- skräck- thriller- drama och hybridfilmer. Amina är ett av projekten som just nu är under utveckling. Vi har trion på plats, Ahmed Abdullahi (regi), Mona Masri (manus) och Veronica Öhnedal (producent), som berättar om hur de funnit varandra, deras samarbete och processen mot långfilmsdebuten. Amina handlar om en lovande MMA-fighter som ångrar att hon blev mamma, och är ett explosivt kvinnoporträtt i en spännande och medryckande värld. Andra Lasmanis från SVT Moving Sweden/Långfilm modererar samtalet.
• Mona Masri är manusförfattare, tidigare journalist, och en av manusförfattarna bakom serien Snabba Cash som kommer på Netflix i vår.
• Ahmed Abdullahi är regissör och manusförfattare som har gjort ett antal uppmärksammade och prisbelönta dokumentärer och kortfilmer, bl.a. dokumentären Jag är Dublin och guldbaggebelönade kortfilmen Martyren.
• Veronica Öhnedal har producerat ett flertal kortfilmer, dokumentärer och TV-serier, däribland Martyren. Veronika arbetar sedan 2015 som producent på Art & Bob Film & Drama och producerar just nu en ny säsong av succéserien Mäklarna. 

14.50–14.55 Videohälsning: branschtips till debutanter

14.55–15.05 Debutantstrategier – Wendy Mitchell
Wendy Mitchell är journalist, moderator och konsult för en rad internationella filmfestivaler såsom San Sebastian, Rotterdam och Zurich Film Festival. Hon är medredaktör och korrespondent för Screen International och redaktör för European Film Academys tidning. Wendy utgår från egna erfarenheter och ger konkreta tips och strategier för att långfilmsdebutera.

15.05–15.10 Videohälsning: branschtips till debutanter

15.10–15.30 Fråga branschen – panel och frågestund
Filminstitutets Per Perstrand samtalar med Jon Asp, journalist och filmkritiker; Mimmi Spång, producent Garagefilm; Daniel Karlsson, manusförfattare och ledamot Dramatikerförbundet, och Beatrice Karlsson, programkoordinator Stockholms filmfestival, om kreativa samarbeten och hur de ser på möjligheten att filmdebutera i Sverige idag.
För frågor till denna panel, både i förväg och under samtalet, maila till: filmrummet@filminstitutet.se

15.30–16.00 Wild Card – en satsning på den nya generationens unika röster
Ett år senare. Hur har det gått? Vi följer upp förra årets Wild Card och får höra om deras olika processer; hur de arbetat med skissfilm och manus under utveckling, hur de hittat rätt producent och hur det är att arbeta internationellt med pitch och utveckling.
Hysterika: Amanda Björk (regi, manus), Nilas Lindgren (producent),
Köttstålars: Jonathan Nikolaj Heinius (regi, manus) och Johannes Palmroos (producent)
Vargen biter sönder dina rena händer: Nathalie Álvarez Mesén (regi, manus) och Nima Yousefi (producent)
Wild Card är Svenska Filminstitutets satsning på nya generationens röster, där varje nyexaminerad regissör får 400 000 kr i utvecklingsstöd för att göra en skissfilm till sin långfilm.
Moderator: Helen Ahlsson filmkonsulent Moving Sweden, Svenska Filminstitutet

16.00–16.10 Wild Card: Vinnarna
Årets Wild Card tillkännages av Lina Norberg Johansson, talangansvarig på Svenska Filminstitutet, tillsammans med Wild Card-juryn, bestående av alla filmkonsulenter inom fiktion på Filminstitutet.

Dagen avslutas av Per Perstrand

Tips till debutanter
Mellan programpunkterna kommer vi att bjuda på videohälsningar med tips till debutanter från experter runt om i hela landet såsom Hanna Sohlberg, Film i Skåne; Jenny Luukkonen, Film i Väst; Anne-Marie Söhrman Fermelin, Film Stockholm/Filmbasen; Fredric Larsson, Film i Västerbotten, samt Liselott Forsman, Nordisk Film & TV Fond.

Visning av Apples
Om du vill se filmen Apples så visas den under Stockholms filmfestival den 11, 14 och 19 november. Läs mer om filmen och köp biljett via festivalens webbplats

Detta evenemang är ett samarbete mellan SVT, Stockholm filmfestival och Svenska Filminstitutet.

Skriv ut