Filmrummet
Bild ur filmen Jordbundna
Foto: Andres Rignell

Science eller fiction? Så ser världen ut 2121

Hur ser vår värld ut om hundra år? Det är utgångspunkten för Filminstitutets och SVT:s satsning 2121, där sex filmskapare har beskrivit sin vision av framtiden. Men hur har de använt sig av science fiction-genren för att kommentera vår samtid och uttrycka samhällskritik? Den 26 augusti bjuder Filmrummet och SVT in till biovisning av filmerna med efterföljande panelsamtal.

Science fiction kan ofta vara både utopisk och dystopisk men baseras alltid på våra erfarenheter här och nu. AI, miljökrisen, skönhetsindustrin och afro-futurism är alla teman som tas upp i 2121-filmerna, vad säger det om vår samtid och hur vi blickar framåt? Med utgångspunkt från kortfilmerna diskuterar vi genren som verktyg för samhällskritik, vilka filmiska grepp som används och varför och hur vi blickar framåt. 

Eftermiddagen inleds med filmvisning då vi visar samtliga sex kortfilmer (72 min). Efter en kortare paus börjar samtalet och medverkande i panelen är Göran Lindsjö, AI-rådgivare; Irena Pozar, journalist och chefredaktör Veckorevyn; Dunja Vujović, regissör och manusförfattare; och Per Naroskin, psykolog, författare och föreläsare. Moderator är Helena Ingelsten, projektledare på SVT.

Filmerna som ingår i 2121:

Reckless (Regi: Pella Kågerman) (10 min)
Skönheten (Regi: Beata Gårdeler) (10 min)
Lyckad upptining av Herr Moro (Regi: Jerry Carlsson) (14 min)
Jordbundna (Regi: Baker Karim) (9 min)
Folly (Regi: Hugo Lilja) (10 min)
Finito (Regi: Patrik Eklund) (23 min)

2121 är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och SVT. Det sammanlagda stödbeloppet per film är 1 400 000 kronor, där Filminstitutet och SVT har finansierat med hälften var. Filmerna har visats på SVT och under sommaren 2021 och finns att se på SVT Play. Läs mer om filmerna här.

När: Torsdag 26 augusti
Biovisning: Kl. 15.30 (72 min)
Paus ca 15 minuter
Samtal: Kl. 17.00-18.00
Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
Anmälan: Biovisningen och samtalet är båda kostnadsfria och öppet för alla, men anmälan krävs.

Vänligen anmäl dig till biovisningarna och samtal här >> 

Vi välkomnar publik till Filmhuset enligt FHMs restriktioner, vilket är 50 personer. Först till kvarn.

Skriv ut