Filmrummet
Ulrika Akander
Foto: privat

Möt Ulrika Akander – filmljud i Hollywood

Ljudläggaren Ulrika Akander är sedan 1992 verksam i Los Angeles och har jobbat med över 100 långfilmer och tv-serier tillsammans med en rad namnkunniga personer. Just nu är hon aktuell som Supervising Sound Editor för Netflixsuccén Familjen Bridgerton och den svenska långfilmen Glaciär av Baker Karim med premiär på bio och VOD den 30 april. Under ledning av filmjournalisten Emma Gray Munthe fickvi träffa henne i ett samtal om resan in i den amerikanska filmbranschen och tjusningen med att jobba med ljud.

Vad gör ljudet för filmen? Finns det skillnader i arbetssätt mellan Sverige och Hollywood? Hur har tekniken förändrat förutsättningarna för yrket och filmen som sådan? Vad har pandemin haft för inverkan på arbetet? Och hur är det att återknyta till Sverige? Lyssna på när Ulrika Akander tar oss med in i ljudets värld och ger en inblick i hur det är att arbeta som Supervising Sound Editor i den amerikanska filmindustrins centrum.

Om Ulrika Akander
Ulrika Akander är född och uppvuxen i Stockholm. Från att ha spelat basket från unga år och haft sikte på att bli sjukgymnast bytte hon helt inriktning och tog en två veckors ljudteknikerkurs i Göteborg. Det blev starten på en ny karriär. Hon tog en examen från Dramatiska Institutets filmljudutbildning 1992 och flyttade sedan till Los Angeles där hon varit verksam sedan dess.

Ulrika har arbetat som dialogljudläggare på filmer som Pirates of The Caribbean 1 & 2, Spiderman 2 & 3, Tombstone, Pearl Harbor och Transformers 1–3. De senaste åren har hon tagit ett mer övergripande ansvar för filmljudet som Supervising Sound Editor på filmer som Beautiful Boy och Murder Mystery.

Ulrika är medlem av AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – Oscars), sedan 2006 är hon är med i styrelsen för ljud.

Tid: Tisdag 27 april kl. 11.00–12.15.
Plats: Samtalet sker digitalt.
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig här >>. En länk till samtalet skickas ut till alla anmälda dagen innan.

Skriv ut