
Exil – att förstå sig själv och andra genom filmen
Att lämna sitt land och försöka skapa sig ett hem i ett nytt har varit en stor del av människans historia, från antikens landsförvisningar till dagens migrationsströmmar. Lika länge har exil varit ett tema inom konst och kultur. Genom inte minst filmen har människan försökt förstå och beskriva känslan av utanförskap, förlust av språklig, social och kulturell samhörighet men också att hitta hem och finna nya tillhörigheter.
Hur hjälper konsten och kulturen oss att mötas och förstå oss själva och varandra i de olika kontexter vi kommer från, vilka samtal förs idag, var förs de och hur har det sett ut genom historien? I ett panelsamtal under det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur, tar vi oss an dessa frågor och undersöker hur kulturen och inte minst filmen kan hjälpa oss att mötas.
Medverkande:
Lawen Mohtadi, författare och dokumentärfilmare
Sanjin Pejkovic, filmkonsulent och filmvetare
Erik Poppe, filmregissör
Moderator är Jannike Åhlund, kulturskribent
Samtalet var en del av Folk och Kultur.
Exil – våren 2022
Våren 2022 utforskar Filminstitutet exilens plats inom filmen genom att lyfta fram och diskutera filmer om förlust, att lämna ett hem, att komma till en ny plats och att längta tillbaka. Temat kommer att finnas närvarande i ett flertal verksamheter under våren bl.a. Cinemateket, Filmrummet och filmarkivet.se. Ta del av Cinematekets vårprogram som presenteras under rubriken Exil: längtan efter ett hem.
Publicerad 31 januari 2022