Filmrummet
Tre kostymskisser
Kostymskisser från Fanny och Alexander av Marik Vos. © AB Svensk Filmindustri (1982)

Kropp, kläder och mode - kostym genom filmhistorien

Vad vore film utan kostym, och vad vore film och kostym utan kropp? Den 7 december bjuder Filmrummet in till ett inspirationsseminarium där forskare och praktiker tillsammans utforskar kostymens och kroppens betydelse för film, scen och TV.

Film och mode har alltid gått hand i hand, där de plagg som gjorts för att bäras framför kameran bidragit stort till filmens visuella berättande. Kostym kan ge en filmhistorisk förankring, fördjupa rollfigurernas karaktärsutveckling och synliggöra samhälleliga trender och ideal; något som gjort kostymören till en väsentlig del utav såväl historiskt som samtida filmskapande.  I detta samtal kommer vi utforska länken mellan kropp, kläder och mode vidare. Hur har mode på film utvecklats genom filmhistorien? Hur stor roll har kostymen för filmen som konstform? Vilken betydelse har kostymören i samtida filmproduktion?

Louise Wallenberg, professor i modevetenskap vid Stockholms universitet, inleder med en presentation om den moderiktigt klädda kroppen genom filmhistorien. Eirik Frisvold Hanssen, filosofie doktor i filmvetenskap vid Nasjonalbiblioteket i Oslo, kommer berätta om kostym i tidig färgfilm och Anna Hanchett, doktorand i modevetenskap på Stockholms universitet, presenterar sin forskning om kostymering på Stockholms stadsteater.
Presentationerna följs av ett samtal med Denise Östholm och Mia Andersson, två av Sveriges mest produktiva och välkända kostymskapare för film och TV. Östholm har skapat kostymer för bland annat Lilja 4-ever, Euphoria och Kärlek och Anarki. Andersson vann en Guldbagge för sin instats i Tjuvheder och har skapat kostym till Quick, Top Dog och Jag är Zlatan.

Medverkande:
Mia Andersson, kostymör
Eirik Frisvold Hanssen, filosofie doktor i filmvetenskap och forskningsbibliotekarie vid Nasjonalbiblioteket i Oslo
Anna Hanchett, doktorand i modevetenskap vid Stockholms universitet
Louise Wallenberg, professor i modevetenskap på Stockholms universitet
Denise Östholm, kostymör

När: Onsdag 7 december kl. 09.00–10.15
Var: Bio Victor i Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, men anmälan krävs. Vänligen anmäl dig här >>

Skriv ut